Dio gasovoda Turski tok kroz Srbiju pušten u rad

0
166
Foto: Instagram/buducnosrtsrbijeav

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u Gospođincima u općini Žabalj prisustvovao puštanju u rad novog gasovoda kroz Srbiju, koji je dio gasovoda Turski tok.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice. Prva dionica je od bugarske granice do Ćuprije, pa potom od Ćuprije do Dunava, zatim od Dunava do Zrenjanina, dok je četvrta dionica od Gospođinaca do Subotice.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara. Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi.

Predsjednik Srbije je kazao da je “ovo velika i važna stvar”, te da gasni dan počinje od šest sati ujutro, što je razlog što su se tako rano jutros okupili.

“Ovo je od ogromnog značaja za nas, za industriju, za napredak srpske privrede, ali i za stanovnike naše zemlje”, rekao je on.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Vučić je izrazio zahvalnost svim radnicima.

“Ovo je važan dan za našu zemlju i izvolite neka gas krene i da budemo još uspješniji. Svima želim dobro zdravlje. Hvala vam najljepše, živjela Srbija i živjelo prijateljstvo Srbije i Rusije”, dodao je.

On je kazao i da je Srbija ovim gasovodom osigurala energetsku stabilnost i sigurnost, te da se gas preko tog gasovoda nabavlja po cijeni do 155 dolara, sa mnogo nižim troškovima transporta.

“Ovim gasom osiguravamo energetsku sigurnost i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore”, rekao je i najavio da će gas biti doveden u još mnoge općine.

On je objasnio da će preko gasovoda kroz Srbiju gas ići ka Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, a da postoji mogućnost da ide i ka drugim zemljama u regionu.

Izvor: Anadolija