Njemačka skoro polovinu električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora

0
241
Foto: nnationalgeographic.com

Njemačka je u drugom tromjesečju ove godine skoro polovinu električne energije proizvodila iz obnovljivih izvora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati najnovijeg izvještaja Statističkog zavoda Njemačke (Destatis) su pokazali da je ugalj ipak i dalje zadržao status najvažnijeg pojedinačnog izvora energije.

U drugom tromjesečju od uglja je proizvedeno 29 posto električne energije u najvećoj europskoj ekonomiji. Poslije uglja slijedi energija vjetra s udjelom od 20 posto, solarna energija s 13 posto i nuklearna energija s 12 posto.

Zakonske povlastice za korištenje obnovljivih izvora jamče povlašteni tretman proizvodnji električne energije iz tih izvora, napominju statističari.

Uprkos povećanom korištenju obnovljivih izvora energije, ugljen ostaje najvažniji pojedinačni izvor za proizvodnju električne energije. U drugom je tromjesečju bio zaslužan za 29 posto proizvedene električne energije u najvećem europskom gospodarstvu.

Ilustracija: Pixabay

U prvom prošlogodišnjem tromjesečju ugljen je bio izvor za čak 37 posto električne energije proizvedene u Njemačkoj, podsjeća dpa.

Na drugom je mjestu u drugom ovogodišnjem tromjesečju energija vjetra s udjelom od 20 posto, solarna energija s 13 posto i nuklearna energija s 12 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Objava najnovijih podataka vremenski se poklopila sa završetkom sjednice njemačke vlade koja se otegnula dugo u noć na petak a tema joj je bilo kreiranje ekološki prihvatljive energetske politike. Tijekom dana trebale bi biti objavljene cijena emisija ugljika i visina poreza na fosilna goriva.

Paralelno se danas u gradovima širom Njemačke održavaju masovni protesti u sklopu globalne inicijative kojom se svakog petka upozorava na opasne promjene klime na Zemlji.

Izvor: Anadolu Agency