Novi Pazar dobio dom za razvoj IT sektora i industrije

0
493
Foto: Grad Novi Pazar

U Novom Pazaru je prije dva dana otvoren Regionalni inovacioni start up centar, čime je ovaj grad dobio dom za razvoj IT sektora i industrije u ovom dijelu zemlje.

Kako je prilikom svečanog otvaranja kazao potpredsjednik i ministar u Vladi Rasim Ljajić, centar je preteča naučno tehnološkog parka koji će u narednom periodu biti otvoren u Novom Pazaru.

Potpredsjednik Vlade i ministar Rasim Ljajić izrazio je uvjerenje da će dobre ideje i dobra softverska rješenja odlaziti iz Novog Pazara. Potencijali su, kaže, veliki s obzirom da se radi o najbrže rastućoj industriji, a njeno učešće u izvozu i trgovini su, objašnjava, nemjerljivi.

“Planovi su ozbiljni, pa će Regionalni inovacioni start up centar biti preteča naučno tehnološkom parku”, kazao je Ljajić.

Da je Novi Pazar jedna od lokalnih samouprava sa najbržim razvojem predočeno je i ranije. U skladu sa tim ovaj grad postaje i novi tehnološki centar.

Foto: Grad Novi Pazar

’’Inovacioni start up centar jeste budućnost i pokretač razvoja privrede Novog Pazara”, objašnjava gradonačelnik Nihat Biševac.

Koordinator Regionalnog inovacionog start up centra, profesor Šemsudin Plojović kaže da IT industrija u Novom Pazaru od danas ime svoju adresu, te da će pod jednim krovom spojiti mlade i IT seniore.

Senior softver inženjer Enver Biševac kazao je za Radio televiziju Novi Pazar da je, danas otvoreni Regionalni inovacioni start up centar, prevazišao njegova očekivanja, te da je u prednosti u odnosu na druge u zemlji.

Studenti informatike i programiranja, budući IT srtučnjaci, dobili su, ne samo savremen prostor i najbolju opremu, već i mentorsku podršku.

Foto: Grad Novi Pazar

Prostor IT stručnjacima, i onima koji će to postati, pruža velike mogućnosti i osmišljen je na način da sadrži radni ali i prostor za edukaciju, multimedijalnu učionicu i salu.

Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA, prema riječima njenog direktora Samira Kačapora, pratiće rad centra do trenutka kada on postane samoodrživ.

Regionalni inovacioni start up centar predstavlja budućnost i pokretač je razvoja privrede Novog Pazara. Njegovim otvaranjem mladima se pružaju uslovi da ostanu u svom gradu, obezbijede sebi egzistenciju i pomognu u razvoju svoga kraja.