Pešter / Nekada je vuna bila bogatstvo, a sada je farmeri spaljuju

0
415

Umjesto da se prerađuje u Srbiji ili izvozi, od čega se nekad dobro zarađivalo, ovčje runo uglavnom završi na deponiji ili u jami, pišu Večernje novosti.

Pešterska vuna nekada se izvozila za Englesku gdje je uglavnom korišćena za tkanje tepiha, a danas se ogromne količine bacaju odmah poslije šišanja, prenose Novosti.

Ovaj list intervjuisao je braću Almira i Nazima Tahirovića iz Raždaginje na Pešteru, koji svake godine ošišaju po 25.000 ovaca po cijeni od jednog eura po grlu, a koji kažu da se gro vune odmah spaljuje.

“Nekada je vuna bila bogatstvo. Od pešterske vune tkali su se vrhunski ćilimi i pleli topli džemperi. Ali sada je sve to zamrlo”, rekao je Nazim Tahirović.

On je dodao da na Pešteru više niko ne otkupljuje vunu, pa je braća najčešće odvoze u specijalne jame, polivaju benzinom i spaljuju.

Kako navode Novosti, pešterske tkalje bile su poznate širom svijeta, a PIK Pešter je svojevremeno zapošljavao njih 3.000.

Inače, PIK Pešter je privatizovan 2006. godine a u godinama koje su uslijedile radnici su optuživali novog vlasnika, biznismena Đuru Obradovića, za nepoštovanje kupoprodajnog ugovora, nepokretanje proizvodnje i samovoljnu porodaju imovine.

Bivši v.d. direktora PIK “Pešter” iz Sjenice Vidosav Dumić izjavio je još 2002. godine da je propadanje te firme počelo ranih 1990-ih, zahvaljujući različitim mahinacijama tadašnjeg rukovodstva.

Dumić je rekao za Blic da je kombinat oštećen kroz ugovor sa osiguravajućim društvom, nenamenskim trošenjem kredita i mahinacijama sa zemljištem.

Izvor: Novosti / Nova ekonomija