Vrijednost bitcoina preko 30 hiljada dolara, očekuje se rast do 100 hiljada

0
127
Foto: Pixabay

Digitalna valuta Bitcoin produžila je svoj rekordni rast u subotu, počevši godinu po prvi put s skokom od preko 30 hiljada američkih dolara, a sve više trgovaca i investitora kladi se da je na putu da postane glavni način plaćanja.

Cijena najpopularnije svjetske kriptovalute trgovala se u subotu do čak 33.099 dolara, a gotovo sva ostala tržišta zatvorena su tokom prvog vikenda 2021. godine. Posljednji put su porasla za oko 12 posto na 32.883 dolara, piše Klix.ba.

Bitcoin je napredovao više od 300 posto u 2020. godini.

Valuta postoji otprilike desetak godina, a 2020. godine zabilježila je rast potražnje od većih američkih investitora, privučenih njenim svojstvima zaštite od inflacije i potencijalom za brzi dobitak, kao i očekivanjima da će postati glavna metoda plaćanja.

Neki su je doživljavali i kao sigurno utočište tokom pandemije koronavirusa, slično zlatu.

“Vrlo je vjerovatno da će imovina na kraju preći 100 hiljada dolara po novčiću”, napisao je u subotu u e-poruci Sergey Nazarov, suosnivač Chainlinka, globalnog blockchain projekta.

“Ljudi godinama neprestano gube vjeru u svoje valute, a monetarna politika koja je rezultat ekonomskog utjecaja koronavirusa samo je ubrzala ovaj pad”, dodao je.

Više kriptovaluta konkurenata koristi sličnu tehnologiju blockchain ili elektroničke knjige. Drugi najveći Ethereum zaradio je 2020. godine 465 posto, a u subotu je porastao za gotovo 7 posto.

Izvor: Klix.ba