ALARMANTNI PODACI: U Bihoru se mjesečno rodi samo po jedna beba!

0
239

Pad nataliteta na području Bihora najbolje potvrđuje stanje u osnovnoj školi u Petnjici koja je prošle školske godine, uključujući četiri područna odjeljenja, brojala 187 učenika od čega 24 prvaka, što je pet puta manje nego 1985. godine

Brojni su primjeri koji ukazuju da iseljavanje građana i negativni prirodni priraštaj poprimaju zabrinjavajuće razmjere na području Bihora. Prema poslednjem popisu, u opštini Petnjica bilo je 6.713 stanovnika. Međutim, mještani i predstavnici političkih partija tvrde da ih je sada duplo manje i da više Petnjičana živi u inostranstvu nego u mjestu svog rođenja.

“Koliko je zapravo alarmantno stanje u bihorskoj opštini, najbolje svjedoči podatak da je u tokom čitave jedne godine na teritoriji Petnjice rođeno svega 15 beba. Poražavajuće, ali istinito, svakog mjeseca rodila se samo po jedna beba. Prošle godine na području čitave Petnjice osnovnu školu pohađalo je ukupno 58 prvaka s trendom pada broja učenika iz godine u godinu. Samo u zaseoku Ćemani, selo Vrbica, prazna je čak 41 od 57 kuća. Trenutno u pomenutom zaseoku živi oko 50 stanovnika, od toga 11 djece”, saopćili su nedavno iz Demokratske Crne Gore.

Pad nataliteta na području Bihora najbolje potvrđuje stanje u osnovnoj školi u Petnjici koja je prošle školske godine, uključujući četiri područna odjeljenja, brojala 187 učenika od čega 24 prvaka, što je pet puta manje nego 1985. godine.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović ističe da je svjestan da su migraciona kretanja, a samim tim i sve manji broj učenika, veliki problemi s kojima se suočava ne samo Bihor nego i čitavi sjeverni region.

“Neki negativni društveni trendovi u prošlosti doprinijeli su da ljudi, trbuhom za kruhom, odlaze u razvijenije sredine. Ponovnim uspostavljanjem Opštine Petnjica, lokalna uprava je preduzela odgovarajuće aktivnosti radi zaustavljanje tih procesa. Usvojili smo niz stimulativnih mjera, od pospješivanja poljoprivredne proizvodnje i rješavanja krupnih infrastrukturnih problema do stvaranja povoljnog ambijenta za investitore koji žele da ulažu u Petnjicu. Iskreno se nadam da će ove aktivnosti, koje podrazumijevaju otvaranje novih radnih mjesta, dati odgovarajuće rezultate”, kazao je Agović.

Predsjednik OO Stranke pravde i pomirenja Almir Muratović ističe da narod konstantno odlazi iz Bihora, a da se rijetko ko vraća.

“To što imamo negativan prirodni priraštaj je velika opomena za cijelo društvo. Puteve koje pravimo ne treba da služe samo da bi narod njima odlazio nego da se tim saobraćajnicama i vraća u zavičaj. To država treba da ima u vidu, jer nijesu dovoljna samo deklarativna zalaganja za opstanak na ovim prostorima. Potrebne su konkretne mjere”, naglasio je Muratović.

Izvor: Dan