Albanci poslije izbora u Crnoj Gori: Treba nam balkanski savez nasuprot Srba

0
466
Foto: Cropix/Ilustracija

Albancima je potreban balkanski savez da bi se održao mir i da bi se uravnotežila Srbija, zaključak je Pokreta Samoopredjeljenje sa Kosova, poslije rezultata izbora u Crnoj Gori, prenijeli su mediji u Prištini.

“Međuetnički suživot u Crnoj Gori bit će nemoguć, zato Albanci treba da razmišljaju o novim orijentacijama. Ruska Federacija Srbe određuje kao satelit na Balkanu, pa je politička situacija više slična onoj uoči Prvog balkanskog rata”, saopćilo je Samoopredjeljenje, koje je na Kosovu u opoziciji.

“Početkom 20. stoljeća, carska Rusija je ciljala na balkanski savez protiv Austrougarske i Osmanske imperije. Ove dvije imperije više ne postoje. Albanci su se u to vrijeme najviše opirali i organizovali najviše pobuna. Vijek kasnije nam je također potreban balkanski savez, ali ovog puta pred srpskom hegemonijom i ruskim imperijalizmom. Mi Albanci smo u centru, a na jednoj strani imamo Hrvate, a na drugoj Bugare. Zajedno sa njima, ali i sa Sarajevom, Podgoricom i zvaničnim Skopljem, možda ćemo morati da stvorimo savez, kako bismo održali mir, pobijedili u Europi i ojačali NATO”, poručili su iz Pokreta Samoopredjeljenje.