Ambasadorka BiH: Konzulat u Novom Pazaru povezaće Bošnjake BiH i Sandžaka

0
115
Foto: BNV

U povodu davanja saglasnosti Vlade Srbije za otvaranje Generalnog kozulata Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Pazaru, bh. ambasadorica u Beogradu Aida Smajić boravila je danas u prvoj službenoj posjeti tom gradu gdje se susrela sa predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Ambasadorica Smajić je nakon susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednicom BNV-a Jasminom Curić izjavila da vjeruje da će otvaranje Generalnog konzulata BiH unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije i doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i BiH više povežu.

“Da gaje zajedničke odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji, a naravno, i veza sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je ambasadorica BiH u Srbiji.

Ocijenila je da je odluka o otvaranaju konzulata “dobra politička odluka od strane Srbije” i da za unapređenje dobrih odnosa između dvije države uvijek ima prostora.

“Nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za saglasnost, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se odnosi između dvije susjedne zemlje unapređuju, a naravno, i da se Bošnjaci ovdje poveži sa Bošnjacim u Bosni i Hercegovini”, kazala je Smajić izrazivši očekivanja da će konzulat početi sa radom do kraja ove godine.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je ocijenila je da je otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru dobar početak poštovanja reciprociteta i dobrih odnosa između dvije zemlje.

Ona je poručila da će predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji biti logistika budućem konzulatu.

“Nadamo se da će otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru olakšati život građanima Sandžaka i građanima Bosne i Hercegovine iz razloga što mnogi Bošnjaci iz Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i svake druge veze sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će otvaranje konzulata učvrstiti postojeću saradnju i otvoriti nove mogućnosti saradnje između građana Sandžaka i Bosne i Hercegovine”, istakla je Curić, zahvalivši ambasadorici Smajić na, kako je kazala, istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata.

Izvor: Anadolija