Bačevac zatražio spomen obilježja za Bošnjake – heroje odbrane Beograda 1915. godine

0
185
Screenshot

Narodni poslanik Sandžačke demokratske partije (SDP) Muamer Bačevac zatražio je od ministra vojnog i predsjednice Vlade da se prikladnim spomen obilježjem i davanjem imena nekoj od državnih insistucija i obilježi herojstvo sandzačkih Bošnjaka, branilaca Beograda u prvom svjetskom ratu.

On je zatražio i da se jedan ili nekoliko Bošnjaka, oficira u Vojsci Srbije, proizvedu u čin generala, naglašavajući da je to od krucijalnog značaja za jačanje poverenja Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u ovu instituciju.

U odbrani Beograda 1915. godine ogromni doprinos dala su dva bataljona sastavljena od sandžačkih Bošnjaka.

“To su bile elitne jedinice sastavljene od mladića od 20 godina. Njih je činilo oko 1.500 mladih Bošnjaka što je bilo blizu 15 odsto ukupnog broja vojnika koji su branili Beograd. Čuveno je svedočenje o borbama Bošnjaka iz centra Beograda pod komandom Šemsa Midovića iz Sjenice koji herojski brane potez od Narodnog pozorišta do Narodnog muzeja, svojevrsni beogradski Termopil. Pukovnik Radojević sa divljenjem opisuje hrabrost Bošnjaka Šefketa Halilovića iz Sjenice koji je komandovao ratnim čamcem ‘Pobeda’ i pružio najžešći otpor u tom pravcu prodiranja Austrugara”, rekao je Bačevac.

Spomenik neznanom junaku na Avali podignut iznad posmrtnih ostataka vojnika Sulejmana Balića iz Duge Poljane

On je istakao da u Sandžaku postoji predanje da je spomenik Neznanom junaku na Avali podignut iznad posmrtnih ostataka vojnika Sulejmana Balića iz Duge Poljane koji je poginuo od granate tokom povlačenja srpske vojske 1915. godine.

”Više od 1.000 Bošnjaka je poginulo braneći Beograd oktobra 1915. godine. Ali, nijedna kasarna, nijedna državna institucija, nijedna ulica ne nosi nijedno spomen obilježje niti ime. Ovi mladi, hrabri ljudi koji su dali svoj život za ovu državu zaslužuju bare spomen obilježje u samom centru Beograda, Adi Ciganliji i Dunavskom keju gdje su ostavili svoje živote. Pozivam ministra Vulina da da inicijativu kao i ministra Ružića da sa Gradom Beogradom nađe način da neka od ulica u centru Beograda dobije ime ili spomen obilježje po ovim hrabrim Bošnjacima”, kazao je Bačevac.

On je za skupštinkom govornicom konstatovao i da u komandnom sastavu Vojske Srbije nema nijednog generala Bošnjaka i da bi bilo dobro za unapređenje poverenja Bošnjaka u Vojsku Srbije da se nekoliko oficira iz ove manjinske zajednice promoviše u čin generala.

On je zaključio i da je jedan od osnovnih ciljeva SDP-a ravnomerno uključivanje svih nacionalnih manjina u institucije ove države.

Izvor: RTV Novi Pazar