Baćićanin: Ćeramida je potrošni materijal, zamijenili smo je u skladu sa zakonom!

0
339
Foto: Muzej Ras

Kao što je portal Sandzacke.rs jučer objavio, u toku su radovi na sanaciji krova na Muzeju Ras u Novom Pazaru, koja se obavlja na inicijativu direktora muzeja Fuada Baćićanina i zaposlenih.

Kako ističu u ovoj ustanovi, podnijet je zahtjev Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i svim nadležnim institucijama za dozvolu da se krov sanira.

“Krov na Muzeju Ras prokišnjavao je na skoro tridesetak mjesta pa je postojala bojazan da dođe čak i do pada što bi dovelo do oštećena eksponata koji se nalaze u samom muzeju”, rekao je u izjavi za RTV Novi Pazar direktor Muzeja Fuad Baćićanin.

On je posebno istakao da su im iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture naložili da prepokrivanje krova obave starom ćeramidom ukoliko je dobrog kvaliteta, a da u nedostatku iste krov pokriju novom ćeramidom.

Svaki komentar je ovdje suvišan. “Napravićemo ljepši i stariji“, omiljeni je genijalni odgovor naših vođa na situaciju kad bude uništen kulturno-historijski spomenik, uglavnom manjinskog naroda.