Baćićanin: Nisam izbacio Ras i Nemanjiće iz novopazarskog muzeja

0
457

Ovih dana na društvenim mrežama se pojavila informacija da su iz novopazarskog muzeja “Ras” izbačeni svi srpski spomenici, da u stalnoj postavci više nema eksponata o Rasu i Nemanjićima, kao i da je sajt muzeja sa ćirilice prebačen na latinicu i bosanski jezik, pišu “Novosti”.

Direktor muzeja “Ras” i potpredjesnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Fuad Baćićanin tvrdi da ništa od ovoga nije tačno, u šta može da se uvjeri svaki posjetilac.

“Stalna postavka u muzeju ‘Ras’ urađena je 2008. godine i do danas ništa nije mijenjano, nijedan eksponat nije izbačen, ali je nekoliko novih pridodato, uglavnom je riječ o eksponatima pronađenim tokom arheoloških iskopavanja. Dvorište muzeja je uredila još pokojna Dragica Premović, bivša direktorka ove ustanove. Svi spomenici koje je izložila u dvorištu i sada su na svom mjestu, niko ništa nije pomjerao i dirao, ništa iz postavke Starog Rasa i Nemanjića nije taknuto, samo je pridodato desetak novih eksponata”, ističe Baćićanin.

Direktor muzeja “Ras” ističe da je sajt muzeja na srpskom jeziku i na latinici, a ne na bosanskom.

“Malo nas je i nemamo ljude koji bi radili samo naš sajt i prevodili tekstove koje objavljujemo. Zato smo se dogovorili da se tekstovi objavljuju onako kako su ih autori napisali, ako autor piše na bosanskom i latinicom tako ga i objavljujemo, ako autor piše srpskim jezikom i ćirilicom takođe tako objavljujemo”, naglašava Baćićanin.

Sve čime muzej “Ras” raspolaže nalazi se i u virtuelnom muzeju, pa posjetioci i preko interneta mogu da se uvjere da je sve na svom mjestu. Direktor Baćićanim dodaje da je oko 80 odsto eksponata iz srpske istorije i kulture.

Izvor: Novosti.rs