Bez delegacije SDA Sandžaka prilikom posjete Erdogana Sarajevu

0
264
Foto: SDA Sandžaka

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravio je jučer i danas u posjeti BiH, a sa predsjednikom SDA BiH Bakirom Izetbegovićem obišao je i šehidsko mezarje Kovači i na mezaru Alije Izetbegovića proučio fatihu.

No, ono što je za sandžačke političke prilike bilo zanimljivo je upadljivo odsustvo delegacije SDA Sandžaka i Sulejmana Ugljanina sa ovog događaja, kao i ispraćaja posmrtnih ostataka šehida koji će ove godine biti ukopani u Srebrenici.

Kako Sandžačke.rs saznaju iz krugova bliskih ovoj stranci, u više navrata se pokušalo ugovoriti prisustvo Ugljanina sastancima sa Erdoganom. No, Bakir Izetbegović i rukovodstvo SDA BiH nakon posljednjih dešavanja u SDA Sandžaka i BNV, kao i “odstrijela” bošnjačkih kadrova od strane proalbanske struje, nisu posebno zainteresovani za uspostavljanje neke dublje relacije sa Ugljaninom. Takvog su mišljenja i ljudi iz Erdoganovog okruženja, a naročito što je Ugljanin iznevjerio obećanje dato Erdoganu da neće ulaziti u sukob sa Rasimom Ljajićem.

Sandžačke saznaju da je pored ovog odbijanja, u prethodnom periodu došlo i do odbijanja nižih nivoa SDA BiH da se sastanu sa delegacijom SDA Sandžaka, koju je trebao predvoditi generalni sekretar stranke Dino Škrijelj.

Naime, insistirano je da ih primi Halid Genjac, generalni sekretar SDA BiH, što je odbijeno jer u SDA BiH smatraju da Ugljanin ulazi u bespotrebni avanturizam i da povlači poteze po nagovoru albanske strane na Kosovu bez konsultacija sa Sarajevom. U Sarajevu smatraju da zbog svega ovoga deblji kraj mogu izvući Bošnjaci Sandžaka ali i Bosne i da albanska politika zloupotrebljava Ugljanina za svoje kratkoročne interese.

Po svemu sudeći albanski lobi i lobisti uspijevaju polako sandžačko političko rukovodstvo odvojiti od Sarajeva i bošnjačke politike, ali i Turske i Erdogana, i instalirati ljude koji će raditi za kratkoročne interese Albanaca, ne obazirući se na okolnosti i situaciju u kojoj se nalaze sandžački Bošnjaci. Inače, svima je dobro poznato da veći dio političkog rukovodstvo Kosova ne gaji baš preterano prijateljske odnose spram Turske i Erdogana.

Izvor: Sandzacke.rs