Biševac: Trudićemo se da budemo još transparentniji

0
101
Foto: Medija centar

Gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac prisustvovao je danas prezentaciji rezultata istraživanja indeksa transparentnosti za 2019, koje su u lokalnim samouprava sprovele Američka agencija za međunarodni razvoj i Transparentnost Srbija.

Prezentaciji održanoj u beogradskom Medija centru gradonačelnik Biševac je prisustvovao na poziv domaćina, a povodom izuzetnog rezultata koji je ostvario naš grad.

Biševac je drugu poziciju Novog Pazara ocijenio kao izuzetan podstrek za dalji napredak.

“Povećanje indeksa transparentnosti rada za 69 odsto rezultat je rada i želje lokalne samouprave da gradjani imaju veće poverenje u lokalne institucije”, kazao je Biševac.

Foto: Medija centar

Transparentnost Srbija je na osnovu 95 indikatora ocenila i rangirala transparentnost svih opština i gradova u Srbiji , pa su u Medija centru u Beogradu predstavili rezultate istraživanja, zaključke o opštem stanju transparentnosti, pojedinačne dobre i loše primere i preporuke za unapređenje transparentnosti.

Najtransparentnije opštine Srbije su: Plandište, Novi Pazar i Paraćin, a pored graonačelnika i predsednika opština, sastanku su prisustvovali i direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID, Šenli Pinčoti; Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović; programski direktor, Nemanja Nenadić i saradnik Transparentnosti Srbija, Zlatko Minić.

Foto: Medija centar

Najbolje ocjene Novi Pazar je dobio u opštoj kategoriji, kao i za transparentnost javnih nabavki i infomatora o radu sakupivši maksimalan broj poena, a visoku javnost rada imaju i Skupština i Gradsko veće (14 od 18 poena), dok je za slobodan pristup informacijama od javnog značaja od maksimalnih šest dobio četiri boda.

Transparentnost Srbija uporedila je sva prethodna rangiranjim, te je cenjeno da se na ovaj način omogućava lokalnim vlastima da identifikuju “uska grla transparentnosti”, te da kontinuirano praćenje podstiče konkurenciju između jedinica lokalne samouprave.

LTI ocenjivanje i rangiranje sprovodiće se i u naredne tri godine, uz podršku USAID-a, što će građanima omogućiti bolji pristup informacijama o funkcionisanju lokalnih vlasti.

Izvor: Agencije / RTV Novi Pazar