Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

0
114

Bošnjaci u Srbiji danas obilježavaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Imajući u vidu epidemiološku situaciju, svi događaji će biti online, te u skladu sa mjerama i preporukama zdravstvenih stručnjaka i institucija.

Cjelokupan program obilježavanja će biti emitovan na Facebook stranici i Youtube kanalu BNV-a, te na kanalu i Facebook stranici RTV Novi Pazar, prenosi portal Nova.rs.

Emir Bihorac, stručni saradnik za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća rekao je da oni tradicionalno organizuju obilježavanje ovog ali i svih ostalih bošnjačkih blagdana, pa će tako i ove godine nizom kulturnih manifestacija obilježiti Dan Sandžaka.

Foto: BNV

“Program se sastoji iz Javnog časa iz historije “Sandžak kroz historiju“ koji će biti emitovan u 13:05 sati, online tribine ZAVNOS – historijske okolnosti, značaj i perspektive koja počinje u 17:05 sati, i naravno sada već tradicionalnih 14. Sandžačkih književnih susreta koji počinju u 20:00 sati”, rekao je Bihorac za Nova.rs.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vjera, a prvi put u historiji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je pet žena.

Tog dana na zasjedanju ZAVNOS-a je izabran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom ef. Šećeragićem, kao potpredsjednikom.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalnih samouprava, opštinskih ustanova i preduzeća kao i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava.

Izvor: Nova.rs