ČLANSTVO RAZOČARANO: Je li izbor Škrijelja pokazatelj sunovrata SDA Sandžaka?

0
225
Foto: SDA

Informacija da je Ahmedin Dino Škrijelj izabran za novog predsjednika Gradskog odbora SDA Sandžaka za Novi Pazar, brzinom munje raširila se kroz članstvo i simpatizere ove stranke.

“Pa zar nismo imali nikog boljeg”, “Šta je ovo sad, pa doktor ga je bio smijenio”, “Mogli su vala i Azizija”, bili su samo neki od komentara koji su se mogli čuti u pazarskoj čaršiji i pročitati u komentarima na ovu vijest.

Istini za volju, Ugljanin je Škrijelja smijenio s mjesta šefa izbornog štaba SDA nakon loših izbornih rezultata. Članstvo se ponadalo reformi stranke, tako da se ponovno reaktiviranje Škrijelja, sada na čelu novopazarskog odbora, može tumačiti kao vid zamajavanja članstva, ali i ozbiljne oskudacije s kadrovima.

SDA Sandžaka već dugi niz godina kuburi s kadrovskim potencijalom. Niko od uglednih ljudi i intelektualaca nije pristupio ovoj stranci godinama, niti dobio neku značajnu funkciju i poziciju. Šta više, primjetan je bio samo odliv članstva ali i funkcionera, onih po kojima se SDA prepoznavala, od osnivača, prvoboraca, poslanika…

Izbor Škrijelja možda je i logičan slijed stvari, jer koga drugog? Prvi čovjek Gradskog odbora SDA Novi Pazar, po logici stvari bi trebao biti i čovjek kojeg stranka kandiduje za eventualno mjesto gradonačelnika na budućim izborima.

No, da li Škrijelj uopšte može parirati kandidatu kakav je recimo Nihat Biševac? To je neozbiljno i pitati, pošto Škrijelj ne uživa ni simpatije članstva svoje stranke, a kamo li šire populacije.

Očito, izborom Škrijelja SDA Sandžaka je potvrdila svoj sunovrat, krizu, beznađe i sigurno potiskivanje s političke scene Sandžaka. Novi Pazar je kulturni, politički ali i intelektualni centar Sandžaka.

Ovakvim kadrovskim rješenjima SDA je potvrdila glasine o limitiranim intelektualnim potencijalima vrha stranke, ali i procjena da će se uticaj SDA Sandžaka u glavnom gradu Sandžaka svesti na minimum.

Izvor: Sandzacke.rs