DANAS: Da li BNV zatvara vrata za albanizaciju?

0
177
Screenshot

Ismet Azizi, predsjednik albanske nevladine organizacije “Kosovo za Sandžak“, ponovo je u akciji “dokazivanja” negiranja postojanja Bošnjaka i tvrdnji da su to asimilizovani Albanci.

On bi, ovog puta, pred televizijskim kamerama, da o tome debatuje sa potpredsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i historičarem Esadom Rahićem, piše dnevni list “Danas”.

Rahić je odbio poziv i na svom Fejsbuk profilu napisao da “Azizi nastavlja svoju staru misiju negiranja nacionalnog identiteta sandžačkih Bošnjaka”, koja je naišla “na logističku podršku nekih političkih krugova i minornih grupa intelektualaca u Sandžaku iz samo njima poznatih interesa”.

“On me poziva na debatu, gdje ja treba da dokazujem da li moj narod postoji ili ne postoji? Pa, to je bezobzirno, drsko i grubo vrijeđanje cijelog mojeg naroda i otvoreno negiranje bošnjačkog nacionalnog identiteta i nacionalne posebnosti. On svjesno ili nesvjesno, svojim štetnim djelovanjem, stvara razdor i svađa dva tradicionalno prijateljska naroda”, napisao je Rahić.

Potpredsjednik BNV Rahić je vijećnik sa liste “Vakat je“, koja u Bošnjačkom nacionalnom vijeću čini većinu sa listom “Samoopredeljenje” Sulejmana Ugljanina.

Saopćio je da će njegova lista pokrenuti inicijativu u BNV da Aziziju “za svagda zatvori vrata”, da se organizaciji “Kosovo za Sandžak” oduzme konsultativno-participativni status u BNV, koji joj lista 2Vakat je” nikad nije dala.

Rahić je, još, napisao da su “zvaničnim predstavnicima Kosova i Albanskog nacionalnog veća (ANV) u Republici Srbiji, vrata širom otvorena”.

O pokušajima albanizacije bošnjačkog naroda u Sandžaku, prvi put, otvoreno počelo je da se govori 2018. godine, u vrijeme predizbornih aktivnosti za sadašnji saziv BNV.

Optužbe su upućene na adresu Sulejmana Ugljanina, koji je, kao predsjednik BNV, Azizijevoj organizaciji dao konsultativno-parcipativni status, sa njim obilazio Kosovo i dijasporu.

Predsjednik udruženja “Kosovo za Sandžak”, prošle godine je među svojim sunarodnicima zagovarao da na parlamentarnim izborima u Srbiji glasaju za Ahmedina Škrijelja, tadašnjeg generalnog sekretara SDA Sandžaka.

Kada je SDA objavila liste kandidata za odbornike i poslanike, ocijenjeno je da je “bošnjačka struja pobijedila proalbansku”.

Izvor: Danas.rs