Decenija bez proslavljenog književnika Huseina Bašića

0
937
Ilustracija: Emir Isović

Od smrti istaknutog romanopisca, pjesnika i pripovjedača Huseina Bašića prošlo je deset godina.

Bašić je rođen u selu Brezojevice u Plavu, pa su ga i s pravom nazivali slavujem iz plavskog gnijezda. Završio je Filozofski fakultet, a duže vremena radio je kao gimnazijski profesor i u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i kulturu Crne Gore.

Ostao je upamćen kao pokretač i prvi urednik časopisa “Almanah”, a njegov roman “Tuđe gnijezdo” uvršten je u programe lektire za srednje škole, kao i u programe studija književnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

O njegovom radu i djelu pisao je i Šerbo Rastoder koji je zapisao “da čovjek ne umire sve dok traju sjećanja na njega”.

Bašićev stvaralački period je trajao bezmalo pola vijeka. Prve pjesme je objavio 1958. godine, dok je prvu zbirku poezije “Od sunca ogrlica” objavio 1970. godine. Od tada, kako piše Rastoder, datira i Bašićevo zanimanje za narodno stvaralaštvo i kulturno nasljeđe kada objavljuje izbor od 100 lirskih narodnih pjesama iz plavsko-gusinjskog kraja “Crni dukati”, da bi dvije godine kasnije objavio izbor iz narodnog stvaralaštva plavsko-gusinjskog kraja “Ispod zlatnih streha”, kao i zbirku poezije “Bestražje”.

Zbirkom priča “Neviđena zemlja”, za koju je dobio nagradu “Isak Samokovlija”, nagovijestio je pripovjedački talenat i dar iz kojeg će nastati brojni romani, pripovijetke i druga književna djela koja će Bašića uvesti u red najvećih savremenih velikana pisane riječi.

Brojne knjige poezije, knjige priča i novele predstavljaju vrijednu ostavštinu na kojoj će se dolazeće generacije učiti.

Jedinstven po svom stvaralačkom opusu, Bašić je bio osoben i po svom intelektualnom angažmanu. Jasno je prepoznavao zlo i veoma hrabro i istrajno pokazivao da je kao pisac iznad svega humanista.

Udruženje “Almanah” osnovao je s ciljem očuvanja kulturno-istorijske baštine Muslimana, a ubrzo nakon toga pokrenuo je časopis istog naziva čiji je bio urednik.

Biblioteka Almanah nakon 15 godina broji više od 60 posebnih izdanja koja kao i jubilarni 40. broj časopisa nose potpis Huseina Bašića i sjećanje na njega.