Delegacija Novog Pazara na inauguraciji prvog muftije za Zapadnu Evropu

0
147

Delegacija Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem prisustvovala je u Mainzu svečanoj inauguraciji prvog muftije za Zapadnu Evropu Osmana efendije Kozlića. Njemu je Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović ovim povodom uručio Muraselu.

Kozlić je prvi muftija IZ Bošnjaka za područje Zapadne Evrope. Svečanosti su, pored gostiju iz Novog Pazara prisustvovali brojni predstavnici IZ u BiH, Hrvatske i opština Sandžaka, kao i muslimanski vjernici koji žive u zemljama Zapadne Evrope.

Reis Kavazović uručio Muraselu muftiji za Zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću

Imenovanje Kozlića ocenjeno je kao “ihstorijski iskorak na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom”.

Novoformirano muftijstvo koje će predvoditi Osman ef. Kozlić obuhvata područja djelovanja krovnih organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih zemalja Zapadne Evrope.

Prije tačno 40 godina u Njemačkoj je osnovan i registrovan prvi bošnjački džemat u Achenu.

Izvor: Indeksonline