Delegacija Sandžaka na džuma-namazu u Islamskom centru u Mainzu

0
146

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) BiH Husein ef. Kavazović boravi u trodnevnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, u okviru koje će biti dodijeljena Murasela muftiji za zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću i otvoren Islamski centar u Mainzu.

Reisu-l-ulema je danas u džamiji u Mainzu održao hutbu i predvodio džuma-namaz, gdje su prisutni bili i članovi delegacije Sandžaka iz Novog Pazara i Sjenice.

U nedjelju, 15. septembra, reisu-l-ulema će otvoriti i proglasiti Islamski centar Mainz vakufom Islamske zajednice i dodijeliti džematsku vakufnamu. Planirano je da program svečanog otvorenja počne u 11.00 sati.

U okviru programa, osim reisu-l-uleme, planirana su obraćanja novoimenovanog muftije za zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića, predsjednika džemata Minz Rifata Halilovića kao domaćina, zatim predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Paše ef. Fetića, imama džemata Mainz Halila ef. Makića i predsjednika Građevinskog odbora Nusreta Fakovića.

Svečanosti otvaranja prisustvovaće predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života Njemačke, Sandžaka i Bosne i Hercegovine. U Mainz su jučer tim povodom pristigli gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, te predsjednici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Kenan Hot. Delegaciju iz Sandžaka čine i Nihad Hasanović i Muhedin Fijuljanin, kao i njihovi saradnici.

Predviđena su i obraćanja gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga, te ministra u vladi Savezne države Rajna-Palatinat Konrada Wolfa.

Vrijednost objekta se procjenjuje na 2,5 miliona eura. Za šest godina koliko je trajala izgradnja džamije i centra u glavnom gradu njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora sa novčanim prilozima i više od 50 osoba sa materijalom, najvećim dijelom džematlija sa novčanim pirlogom i prijatelja iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Sandzacke.rs / Radiosarajevo.ba