Ðerlek: Dio bolnice u Pazaru pretvoren u privremenu Covid bolnicu

0
129
Foto: Ministarstvo odbrane/ABC News

Dio novopazarske Opšte bolnice pretvoren je u privremenu bolnicu namijenjenu isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od korona virusa i do kraja dana ona će biti na usluzi pacijentima, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

U izjavi je pojasnio da ta privremena bolnica, osim 60 mjesta, ima intenzivnu njegu sa pet respiratora u slučaju da bude potrebe da se pacijenti koji su trenutno na kiseoničnoj potpori intubiraju i poluintenzivnu njegu sa osam kreveta.

Naveo je da je to urađeno po nalogu resornog ministra i da je riječ o prvoj fazi za prijem kovid pacijenata.

“Ne želimo ništa da prepustimo slučaju i do kraja dana će ta prva faza ili privremena bolnica u okviru Opšte bolnice Novi Pazar, koja će biti isključivo za liječenje Covid pacijenata, biti na usluzi pacijentima”, rekao je Ðerlek.

Screenshot

Dodao je da su planirane i druga, treća i četvrta faza i da su ukupni kapaciteti novopazarske bolnice za Covid pacijente 346 ležajeva, ali da se nada da će stalnim apelima građanima Novog Pazara, Sjenice i Tutina uspeti da “prodru” do njihove svesti da se pridržavaju epidemioloških mera i da ti kapaciteti budu što manje popunjeni.

Ðerlek je istakao da je u pripremi i privremena bolnica u novopazarskoj banji, koja će imati 150 mjesta za liječenje Covid pozitivnih pacijenata.

“Želimo da sačuvamo kapacitete Opšte bolnice za pacijente koji nisu pozitivni na korona virus. Pošto smo u talasu u junu i julu cijelu bolnicu pretvorili u kovid bolnicu sada želimo da, dok god možemo, sačuvamo dio resursa bolnice za pacijente koji nisu zaraženi koronom”, rekao je Ðerlek.

Izvor: Tanjug/Irfan Ličina

Precizirao je da je na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru trenutno hospitalizovano devet pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih je šestoro iz tog grada i troje iz Tutina.

Dodao je da su dva pacijenta sa težom kliničkom slikom i na “high-flow” kiseoničnoj potpori.

Istakao je da je epidemiološka situacija nestabilna i da se poveća broj prvih pregleda, prije svega u Novom Pazaru, ali i u domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici što, dodao je, upozorava da korona i u tom dijelu Srbije “polako steže”.

Izvor: Tanjug