Đerlek: Tražimo formiranje privremene Covid bolnice u Novom Pazaru

0
195
Screenshot

Dr. Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja ističe da je situacija u Novom Pazaru izuzetno ozbiljna, da je broj prvih pregleda u posljednja 2-3 dana skočio za više od 60 odsto, a broj hospitalizovanih pacijenata za 100 odsto, pa ih je trenutno u bolnici 70.

“Broj PCR pozitivnih povećao se u novembru za 300 odsto u odnosu na oktobar. U kućnoj izolaciji imamo 126 PCR pozitivnih pacijenta i 280 kontakata koje je Zavod za javno zdravlje svakodnevno prati, što je ukupno 400 njih u izolaciji. Oni mogu biti potencijalna bomba s obzirom na to da je COVID-9 nepredvidiv”, kaže za Kurir Đerlek.

On dodaje da je Ministarstvo zdravlja tražilo i dogovorilo se sa menadžmentom Opšte bolnice u Novom Parazu da se otvori privremena bolnica u Novopazarskoj Banji i da su tu obezbijedili 80 mjesta.

Foto: Ilustracija/Unsplash/Muhid Majnun

“Međutim, tražili smo, u dogovoru sa Ministarstvom odbrane, od gradskog kriznog štaba i da se oformi privremena bolnica u sportskoj hali “Pendik”. I do dana današnjeg nismo dobili objašnjenje od gradskog štaba zašto ta bolnica nije formirana s obzirom na to da smo u junu prošli pakao i da zbog svega ovoga napred navedenog može da nam se ponovi scenario iz juna. Zamolio bih krizni štab u Novom Parazu da shvati ozbiljno preporuku Ministarstva zdravlja i da u što kraćem roku obezbijedi sve za otvaranje još jedne privremene kovid bonice u Novom Parazu”, naglašava Đerlek.

On dodaje da se situacija pogoršava i u Sjenici i u Tutini, gdje je drastično povećan broj prvih pregleda u ambulanta, pa bi “zamolio krizne štabove u tim opštinama da preduzmu sve što je u njihovoj moći i da se pooštri kontola sprovođenja protivepidemijskih mjera”

“U Novom Pazaru imamo i 34 pacijenta iz Raše, gdje posljednjih dvije nedelje korona ide uzlaznom linijom i Ministarstvo zdravlja je stupilo u kontakt s predsjednikom opštine i kriznim štabom da se preduzme sve mjere kako bismo usporili virus u ovoj opštin”, kaže Đerlek.

Izvor: Kurir.rs