Detalji novog zakona o useljavanju u Njemačku

0
767

U centru novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije izjavio je državni sekretar u MUP-u Njemačke Steffen Meier i dodao da se ubuduće više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Njemačke ili neke druge zemlje EU-a.

Također, ukida se i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način, istakao je Meierm, prenosi Tanjug pisanje Deutsche Wellea.

Prema njegovim riječima, prema novom zakonu, svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna – po standardima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Njemačkoj – može pod olakšanim okolnostima da se useli u Njemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

Moguća dokvalifikacija u Njemačkoj

Meier navodi da je važno dobro poznavanje njemačkog jezika.

“Nama je važno da se uslovi za dolazak u Njemačku provjere prije planiranog dolaska. To će se obavljati preko diplomatskih predstavništava“, rekao je on.

Državni sekretar u MUP-u Njemačke je naveo da treba napomenuti da postoji i mogućnost dokvalifikacije u Njemačkoj, ako neki stepen kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje dozvole za useljavanje radi zapošljavanja.

On je naglasio da pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze s novim zakonom o useljavanju stručne radne snage.

“Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika“, rekao je Meier i dodao da je to dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo.

Na pitanje koje pravilo će imati prednost, s obzirom da pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana ističe krajem 2020., državni sekretar u MUP-u Njemačke kaže da pravilo o zapadnom Balkanu nije ni sa čim povezano sa novim zakonom.

“Još nije odlučeno da li će ovo pravilo biti produženo“, rekao je Meier i dodao:

“Narednih mjeseci ćemo, i to ne samo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, intenzivno da se bavimo pitanjem, da li produžiti ili ne.“

Moguće useljavanje po dva pravila

On je naveo da ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije.

“Ako neko ne ispunjava zahtjeve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvijek postoji mogućnost useljavanja u Njemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu“, istakao je.

On je napomenuo da je kroz mjeru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Njemačku došao velik broj polukvalifikovanih i nekvalifikovanih i najvećim dijelom i starijih radnika što budi bojazni da bi Njemačka mogla biti suočena sa dodatnim opterećenjima povezanim sa penzijom ovih radnika.

Po novom zakonu, stariji od 45 godina će još u svojoj domovini morati da dokažu da su dovoljno uplaćivali u penzijsko osiguranje, što je jedna mogućnost. Druga je, kako kaže Meier, da na novom radnom mjestu u Njemačkoj zarađuju najmanje 3.600 eura bruto.

Što se tiče dovođenja porodice, on navodi da se ništa nije promijenilo.

Prednost pravila o zapadnom Balkanu je – da nije potrebno priznanje diploma nego je za useljavanje dovoljan radni ugovor poslodavca u Njemačkoj.

Izvor: Agencije