Đerlek: Dok se ne pronađe vakcina, nismo završili sa koronom

0
108
Foto: Ministartstvo odbrane

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da ne možemo biti sigurni da smo završili sa koronom dok se ne pronađe vakcina, kao i da je jedini metod da se spreči širenje virusa pridržavanje mjera.

On je rekao za tv Pink da širenje treba usporiti, kao i da se korišćenje krvne plazme pokazalo kao uspješan način za liječenje pacijenata.

“Uvijek se pripremamo za najgori scenario, ne smijemo dozvoliti da nam se zdravstveni sistem toliko optereti da bude na ivici pucanja. Ovo je najozbiljnija epidemija u posljednjih 100 godina, nema opuštanja iako je zatišje, jer korona može biti nepredvidljiva”, rekao je Đerlek.

Govoreći o mjeri nadzora za one koji dolaze iz inostranstva, Đerlek je rekao da će ona ostati i tokom predstojećih praznika – slava, Nove Godine, Božića i upozorio da se sa hladnijim vremenom usmeravamo na zatvorene prostore koji su, kaže, najopasnija mjesta za širenje virusa.

“Ne kažem da ne treba da proslavljamo, ali i mala greška može da nas vrati u ozbiljno stanje. Proslave treba da nastavimo, ali u manjem broju. Zaboravite na slave i svadbe u obimu kakav je bio”, rekao je on.

Kako je dodao, mjere nisu donijete da bi se neko kažnjavao.

“Ali, ako neko bude toliko drzak da ih se ne pridržava biće kažnjen jer urušava cio sistem i zaraziće nekog ko je mnogo bitan u porodici”, rekao je on.

Izvor: Tanjug