Đerlek: Korona “neprimjetno” dolazi u Novi Pazar!

0
194
Foto: SANA

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek apelovao je danas na sve institucije u Novom Pazaru da budu u pripravnosti jer korona “neprimjetno” dolazi u taj grad, kao i da se pacijenti sa simptomima koji ukazuju na korona virus pravovremeno jave u kovid ambulante.

“Primjetili smo da se pacijenti sa temperaturom i respiratornim problemima javljaju izabranom ljekaru, a da se prethodno ne jave kovid ambulanti i zato apelujem na građane Novog Pazara koji imaju simptome koji ukazuju na korona virus da se pre toga pravovremeno jave kovid ambulanti gdje se vrši dijagnostika da li je riječ o kovid pacijentu ili respiratornoj infekciji”, rekao je Đerlek za Tanjug.

Naveo je da je primjećeno da se u posljednjih sedam dana broj pozitivnih pacijenata kreće između dva i tri odsto od ukupno testiranih što nagoveštava da je virus i dalje tu, kao i da su u hospitalnom dijelu bolnice svakodnevno dva do tri pacijenta.

“Smatramo da tih pacijenata sigurno ima i više nego što te brojke pokazuju i zato apelujemo na građane da se javljaju Opštoj bolnici Novi Pazar da nam se ne desi kao u junu i julu da se liječe kod kuće i da nam dođu kasno, kada je vrlo teško da im pomognemo”, rekao je Đerlek.

Naveo je da je svim privatnim ordinacijama, gdje se liječi dosta pacijenata sa tim simptomima, upućen apel da Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar dostave spisak pacijenata koji su se javili sa temperaturom i respiratornim infekcijama kako bi se izvršilo testiranje.

“Tragamo za pacijentima gdje nam se ‘kriju’ jer primećujemo da se tu nešto dešava, da je neprimjetno, polako i vrlo lukavo tako da moramo biti vrlo obazrivi”, rekao je Đerlek.

Apelovao je i na Krizni štab u Novom Pazaru da pruži svoj maksimum i pojača nadzor u kontroli sprovođenja epidemioloških mera jer je primećeno da je i po tom pitanju došlo do opuštanja što, dodao je, može da bude “vrlo kobno” i dovede do toga da korona “preko noći eksplodira” u Novom Pazaru.

Ministarstvo zdravlja, istakao je Đerlek, prati situaciju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu na dnevnom nivou u svim segmentima kako se ne bi ponovila situacija iz juna i jula.

To ministarstvo je, kaže, naložilo Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar da se održi sastanak sa direktorima srednjih škola kako bi se u tim školama strogo poštovale epidemiološke mjere jer je, kako navodi, primećeno da se srednjoškolci, koji su označeni kao superprenosioci virusa zbog broja kontakata koji ostvare na dnevnom nivou, ne pridržavaju mjera.

Foto: Facebook/Aladin Paučinac

Osim toga, dodao je Đerlek, naloženo je da se obiđu državni univerzitet i internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kako bi se vidjelo kakvo je stanje sa studentima, kao i da se provjeri situacija u Gerontološkom centru u Novom Pazaru.

“Kada je riječ o testiranju, dobili smo podatak da je PCR pozitivna učiteljica iz Tutina koja radi na teritoriji opštine Sjenica i naložili smo Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar da hitno obavijesti Zavod za javno zdravlje Užice i da se preduzmu adekvatne mjere u smislu izolacije pozitivne pacijentkinje, i šta sa učenicima kojima je predavala”, rekao je Đerlek.

Još jednom je apelovao na sve građane Novog Pazara da se pridržavaju epidemioloških mjera i na sve institucije da daju doprinos jer, kako je dodao, samo ako svi zajedno budemo radili možemo spriječiti ono što nam se desilo u junu i julu ove godine.

Naveo je da su do pre 15 dana imali pozitivne slučajeve samo kod povratnika sa ljetovanja, a da sada imaju i pacijente koji nisu nigdje putovali, a pozitivni su.

“Imamo taj miks koji nas plaši i normalno je da vidimo koliki je ukupan broj kontakata jer su kontakti vrlo opasni prenosioci”, rekao je Đerlek i dodao da je Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar naloženo da se utvrdi tačan broj kontakata i da se te osobe upute na samoizolaciju.

Izvor: Tanjug