Drašković: Đukanović i ja bi stradali da smo ‘99. letjeli u Istanbul iz Crne Gore

0
266
Foto: Wikipedia

Srpski pisac i predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kazao je da je Demokratska partija socijalista DPS po mjerilima zapada pobijedila na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

“Ne razumijem kad kažu da je DPS izgubio izbore. Nije tačno, po mjerilima zapada DPS je pobijedio. Ne može da formira Vladu, ali pobjednikom izborom smatra se ona partija koja osvoji najviše mandata, a to je opet DPS”, rekao je Drašković u emisiji Teleskopija na Televiziji Crne Gore, prenosi Pobjeda.

On je istakao da se na drugoj strani našlo 16 partija i 17. najača Srpska pravoslavna crkva.

“Svi oni skupa uz neviđenu podršku, prije svega medija iz Srbije, uspjeli su da osvoje samo mandat više i proglašavaju nekakvu pobjedu. Kakva je poruka da je pobijedio Sveti Vasilije Ostroški? Pratio sam kampanju u Crnoj Gori, ne samo da Sveti Vasilije učestvuje u izborima, već se noću digne, čitao sam da nosi vunjene, bijele čarape. Zamislite da to narodu u 21. vijeku servirate? Šta očekuje nas u Srbiji? Svetog Savu da bude protiv kandidat Vučiću”, rekao je Drašković.

On se osvrnuo i na Crnu Goru devedesetih, iznoseći prvi put kako je sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem putovao na Samit OEBS-a u Istanbulu i šta mu je rekao tokom leta. Ističe i da im je tada bila ugrožena bezbjednost.

“U decembru 1999. godine, održan je Samit OEBS-a u Istanbulu. Dobio sam poziv da učestvujem, rizično mi je bilo putovati. Trebalo je da lidere upoznam, ne samo sa zločinom na Ibarskoj magistrali, nego mnogim zločinima režima Slobodana Miloševića. Javlja mi se Milo Đukanović i nudi da sa njim iz Podgorice letim avionom, što prihvatam. Dočekuju me na aerodromu momci sa automobilima i vode me ka Cetinju, pomislim:

‘Mora da je njegov avion na tivatskom Aerodromu. Međutim, prođemo Tivat i idemo na trajekt’. Hvata me zebnja, što se pojačava kad dolazimo u Hrvatsku. Mada ti momci sve vrijeme govore: ‘Ne brinite sve je u redu’. I dolazimo na aerodrom u Ćilipu. Tamo je bio Milov avion. Tek među oblacima saopštio mi je: ‘Vuče, moram vaditi Crnu Goru iz čeljusti ove nemami’. On predsjednik ne smije da leti iz Crne Gore jer Sedmi bataljon ga drži na nišanu. Toga dana, da smo poletjeli iz Podgorice ili Tivta vjerovatno bismo oboje bili pogođeni”, rekao je Drašković.

Foto: Facebook/pg/predsjdnikcg

Takva, je kaže, bila Crna Gora, a danas je, ističe, članica NATO-a, uvažena na međunarodnoj sceni.

“Ali odjednom se pojavljuju neki ljudi koji želje da vrate Crnu Goru u devedesete, da ponište referendum”, naveo je on.

Ideja o “srpskom svetu” pripada Rusiji

Dodaje da ko iz grešaka i istorije ne izvuče prave pouke, osuđen je da mu se nesreća ponovi.

“Ta ideja o “srpskom svetu” koja se sada pojavljuje je prije svega falsifikat, to je ideja Rusa, to je njihova ideja. Ali Rusija je Rusija, ona može i da ugazi u neku državu, niko joj ne može ništa”, kaže Drašković, prenosi portal RTCG.

On kaže da je tu sada ideja da se zapravo formalno poštuje trenutni raspored snaga.

“Granice BiH, CG, da treba raditi na tome da se “srpski svet” prvo ujedini duhovno i kulturno, a jednog dana kako je rekao vojni ministar i državno”, kazao je Drašković.

No, smatra da je to ideja koja ne može zaživjeti, te da samo, kako kaže, neki ludak može da pokuša to da ostvari, jer bi sve vodila ka novom krvoproliću.

On kaže da Crna Gora sada vodi novu Mojkovačku bitku za Srbiju.

“Ide ispred nas, krči nam put, širi nam krila. Srbija na Zapadu, Srbija u Nato alijansi. Mi nećemo viđati EU dok ne uđemo u NATO”, kazao je on.

Izvor: Pobjeda.me/RTCG