Dudić: Bajram je vrijeme za posebnu ljubav i gostoprimstvo

0
361

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić čestitao je danas svim pripadnicima islama predstojeći Ramazanski bajram pozivajući ih na istinsku, bratsku, međusobnu i verničku ljubav i humanost i iskrenu islamsku solidarnost.

On je u bajramskoj poruci naveo da je Bajram vrijeme kada treba da se pokaže posebna ljubav i gostoprimstvo prema svakome, a naročito prema roditeljima, deci, rodbini, komšijama i prijateljima, prenosi radio Sto plus.

“To su dani humanosti kada ne smemo zaboraviti naše bolesne, moleći Svevišnjeg da im podari zdravlje, potlačenima slobodu i pravdu; našoj omladini i studentima da omili vjeru i moral; te da svakom čoveku dobrog srca podari lep i moralan život“, rekao je Dudić.

On je poželio da ovaj Bajram vrati vjernicima nadu u bolji i sretniji život, sigurniju budućnost, slogu i zajedništvo, koje će im povratiti samopouzdanje i snagu da čine dobro i da se bore protiv smutnje i nereda.

Dudić je ocijenio da su muslimani položili ispit zrelosti i mudrosti u periodu velikog globalnog iskušenja izazvanog pandemijom korona virusa.

“Uspijeli smo sačuvati dostojanstvo svakog čovjeka, a posebno pripadnika Islamske zajednice, kroz humanitarne akcije i druge vrste solidarnosti, izlazeći u susret svima onima kojima je pomoć bila neophodna, od Priboja do Subotice, ne gledajući na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost.Posredstvom Mešihata preko 6.000 porodica dobilo potrebnu pomoć, ne zaboravljajući ni 80 jetima koji su obradovani novčanom hedijom i bajramskim paketićima“, rekao je Dudić.

Muslimanski vjernici dočekuju u nedjelju Ramazanski bajram, kojim se obeležava kraj jednomjesečnog posta.