Džudžo: BNV nadležno za statusna pitanja Bošnjaka i Sandžaka, ali o zahtjevu grupe vijećnika zvanično ne znam ništa

0
178

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, tvrdi za medije da o zahtjevu BNV državnim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak ne zna ništa zvanično i da je pismo rezultat zalaganja jedne grupe vijećnika u Izvršnom odboru, s liste “Samopredeljenje” Selejmana Ugljanina.

Kako prenosi Tanjug, Džudžo je za Politiku izjavio da smatra da je BNV ipak nadležno da razmatra i “krupna” pitanja poput statusa Bošnjaka i Sandžaka.

Džudžo se danima nije izjašnjavao o inicijativi, a nakon upućivanja iste na adrese predsjednika, premijera i predsjednika skupština Srbije i Crne Gore, u izjavi za medije kazao je da je za predsjednika BNV-a izabran glasovima obje liste (i “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”) i da o tome mora voditi računa.

“Na narednoj sjednici Predsjedništva BNV ponudit ću svoje viđenje rješenja statusa Sandžaka. Taj moj prijedlog mogao bi da bude prihvatljiv i da pomiri stavove i zahtjeve i ‘Samoopredjeljenja’ i liste ‘Vakat je'”, rekao je Džudžo, dodajući da će taj prijedlog, naravno, biti dostavljen i opozicionim vijećenicima liste koju predvodi Muamer Zukorlić.

Nakon zahtjeva Bošnjačkog nacionalnog vijeća funkcionerima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je izjavio i da je riječ o zloupotrebi jedne institucije i da će poslati inspekciju iz nadležnosti tog ministarstva.

“Umesto da se late posla koji je u okviru ingerencija nacionalnog saveta, u ime koga i izlaze pred svoje sunarodnike, oni i dalje koriste to mesto za privlačenje političke pažnje, očigledno i dalje sa ozbiljnim žalom za nekadašnjim foteljama u Vladi Srbije”, rekao je Ružić.

Izvor: Agencije / Stav.ba