Džudžo: Bošnjačkim nacionalnim vijećem danas upravlja Vučić

0
322
Foto: Nedžad Smailagić

Esad Džudžo godinama je bio “zaštitno lice” Bošnjačkog nacionalnog vijeća. I dok je formalno lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin bio na čelu BNV, faktički se Džudžo bavio konkretnim pitanjima uvođenja bosanskog jezika, nastavi, informisanju na maternjem jeziku Bošnjaka.

Piše: Safeta BIŠEVAC

Za predsjednika BNV Džudžo je izabran 2010. godine i tu funkciju je obavljao do 2014. Ponovo biva biran za predsjednika BNV 2018. Ostavku podnosi juna ove godine nakon razmimoilaženja sa Ugljaninom i listom “Samoopredeljenje”, koja sa listom “Vakat je” ima većinu u BNV. Džudžo je ostao vijećnik.

U razgovoru za Danas Džudžo podsjeća da je odbio da potpiše inicijativu o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak.

“Ta priča tada nije bila prihvatljiva za većinu vijećnika obje liste i drugo smatrao sam je neadekvatnim rješenjem za Sandžak. Uostalom, ona je donijeta u nezakonitoj proceduri. Bio sam također protiv pokušaja ‘albanizacije’ sandžačkih Bošnjaka. Tek kasnije shvatio sam da je njima stalo zapravo do preuzimanje brenda kakav sam izgradio od BNV u periodu 2003. do 2014. godine i u ovo vrijeme nakon izbora u novembru 2018. godine, a možda najviše do blagajne, lokalnog šibicarenja i političke trgovine”, kaže Džudžo.

Iako je svojoj nasljednici na čelnom mjestu u BNV Jasmini Curić čestitao na izboru i ponudio saradnju, na pitanje kako ocjenjuje rad novog rukovodstva, dosta je kritičan.

“Ova ekipa je uspjela da više naruši i napravi štetu na ukupni proces ostvarivanja prava i sloboda bošnjačke zajednice za ovih nekoliko mjeseci, nego da je lično izabran Aleksandar Vučić, kako su najavljivali pojedinci iz proalbanskog lobija u SDA Sandžaka”, odgovara Džudžo.

Njega su inače krugovi oko SDA optuživali da namjerava da BNV “preda” Aleksandru Vučiću. Novom rukovodstvu zamjera da su lošim prijedlozima “izblamirali” priču o davanju imena ulicama, trgovima, kulturnim i obrazovnim institucijama u sredinama u kojima Bošnjaci imaju značajan udio u stanovništvu.

“Naše zakonsko pravo je da ulicama i školama dajemo imena iz svoje istorije, ali su njihovi prijedlozi bili prilično diskutabilni“, primećuje Džudžo, dodajući da je bilo i pogrešnih poteza u ostvarivanju prava na obrazovanje na bosanskom i otvaranju redakcije na ovom jeziku na RTS.

Foto: Medin Halilović / Stav.ba

Na pitanje ko je kriv što manje bošnjačke djece uči na bosanskom jeziku, Džudžo odgovara da je na “djelu svojevrsni udruženi zločinački poduhvat”.

“Roditelji, nastavnici i uprave obrazovnih ustanova su zapravo zbunjeni odsustvom stalnog konsultativnog procesa i zajedničkog rada na unaprijeđenju nastave na bosanskom jeziku, što je do sada bilo njima poznato iskustvo u ovom mukotrpnom pregovaračkom poslu“, smatra sagovornik Danasa.

Komentarišući odluku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da, zbog usvajanja i slanja državnim organima zahtjeva za specijalan status za Sandžak, što je ocijenjeno kao kršenje zakona i politizacija nacionalnog vijeća, raspusti Izvršni odbor BNV i naloži im izbor novog, Džudžo kaže da, koliko mu je poznato, nije održana sjednica na kojoj bi se BNV izjasnio o zahtjevu Ministarstva. BNV je inače ovaj zahtjev odbacio i optužio nadležnog ministra Branka Ružića da pokušava da prekroji izbornu volju Bošnjaka.

Foto: N. Smailagić / Samoopredjeljenje

Džudžo smatra da bi Ministarstvo, ukoliko BNV ne ispuni njihov zahtjev, moglo da raspusti aktuelni saziv i raspiše prijevremene izbore za nacionalno vijeće Bošnjaka. Pitanje je samo kome bi to politički odgovaralo? Ugljaninu vjerovatno bi. Na pitanje da li nacionalna vijeća mogu da rade svoj posao bez uplitanja politike, Džudžo odgovara da manjinska prava inače spadaju u korpus političkih prava.

“U ovoj priči je iskazana nesposobnost da se napravi balans između samog procesa ostvarivanja kolektivnih prava i stranačkih legitimnih političkih ciljeva, na štetu samog položaja i prava Bošnjaka u Sandžaku”, zaključuje Esad Džudžo.

Moguća nova partija

Da li je tačno da sa Bajrom Gegićem planirate osnivanje nove stranke?

“Koliko ja znam, narodni poslanik SDA Sandžaka prof. Bajro Gegić pokazuje spremnost da odgovori na nezadovoljstvo građana i članstva stanjem u stranci generalno, a posebno krizom u lokalnoj upravi u Tutinu, koja nema izborni legitimitet nakon tragične smrti Šemsudina Kučevića. Ako se on odluči na adekvatan odgovor, imat će moju podršku lično i Centra za bošnjačke studije.”

Izvor: Danas