Džudžo: Izborili smo se za identitetska prava Bošnjaka u Sandžaku

0
99

U povodu 30. godina od osnivanja SDA, o postignutim rezultatima u Sandžaku, za sarajevski sedmičnik STAV govorio je Esad Džudžo, donedavno jedan od najutjecajnijih članova rukovodstva SDA Sandžaka i BNV i čovjek koji je godinama intezivno radio na implementaciji modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku.

“Do popisa stanovništva u Srbiji 2002. i Crnoj Gori 2003. godine rješavali smo nacionalna i identitetska pitanja, prava i slobode. Pred kraj 2005. godine bosanski jezik, grb i zastava sandžačkih Bošnjaka, nacionalni blagdani i priznanja ozakonjeni su u Srbiji. Nešto kasnije, tokom 2006. godine, utvrđene su tradicionalne kulturne manifestacije. Školske 2004/2005. godine počela je nastava na bosanskom jeziku s elementima nacionalne kulture i implementacija je trajala do 2012. godine, kada počinje priprema za uvođenje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku.

Nakon temeljne pripreme, taj model nastave starta 2. septembra 2013. godine. U ovoj školskoj godini cjelokupnu nastavu pohađalo je više od 17.500 učenika u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku. Izvršene su sve pripreme za uvođenje studijskog programa bosanskog jezika i književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru čija je primjena blokirana nakon moje ostavke na mjesto predsjednika BNV u Republici Srbiji, kao uostalom i blokada formiranja redakcije na bosanskom jeziku na RTS i mnogi drugi projekti u oblasti zaštite i unaprijeđenja materijalnog i nematerijalnog bošnjačkog kulturnog nasljeđa”, rekao je Džudžo.