Džudžo: Ponudit ću prijedlog rješenja statusa Sandžaka, pomirljiv i prihvatljiviji svima

0
302
Foto: Facebook

Priča o “specijalnom statusu za Sandžak” potekla je na Izvršnom odboru Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koji je, bez prisustva članova liste “Vakat je”, koja sa listom “Samoopredjeljenje” čini većinu u aktuelnom sazivu ovog organa, donio odluku o pokretanju inicijative za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak i utvrdio, kako je saopšteno, “stavove po svim pitanjima za koja postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu”.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo danima se nije izjašnjavao o inicijativi, a nakon upućivanja iste na adrese predsjednika, premijera i predsjednika skupština Srbije i Crne Gore, u izjavi za medije kazao je da je za predsjednika BNV-a izabran glasovima obje liste (i “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”) i da o tome mora voditi računa.

“Na narednoj sjednici Predsjedništva BNV ponudit ću svoje viđenje rješenja statusa Sandžaka. Taj moj prijedlog mogao bi da bude prihvatljiv i da pomiri stavove i zahtjeve i ‘Samoopredjeljenja’ i liste ‘Vakat je'”, rekao je Džudžo, dodajući da će taj prijedlog, naravno, biti dostavljen i opozicionim vijećenicima liste koju predvodi Muamer Zukorlić.

Džudžo je apsolutno siguran u to da Bošnjačko nacionalno vijeće može i nadležno je da razmatra i “krupna” pitanja, poput statusa Bošnjaka i Sandžaka, shodno zakonskoj odredbi da nacionalni savjet, u skladu sa zakonom i svojim statutom, preko svojih organa samostalno, može da “zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana sa položajem, identitetom i pravima nacionalne manjine”.

Izvor: Stav.ba