Džudžo: SDA Sandžaka je izdala političku filozofiju Alije Izetbegovića

0
186
Foto: Nedžad Smailagić

Osnivanje Stranke demokratske akcije 26. maja 1990. godine, označilo je početak političkog organiziranja Bošnjaka na prostorima nekadašnje SFRJ. Višedecenijsko marginaliziranje muslimanskog (bošnjačkog) naroda demokratskim promjenama i pojavom SDA proizvelo je euforiju i masovnu podršku ovoj stranci. Muslimani (Bošnjaci) širom tada SFRJ počinju osjećati slobodu, u SDA vide vodilju ka budućnosti u kojoj će biti slobodan narod sa svim svojim nacionalnim, vjerskim, jezičkim, kulturološkim, tradicijskim osobenostima. Za SDA posebno su se vezali Bošnjaci Sandžaka.

Povodom 30 godina od osnivanja SDA, o postignutim rezultatima razgovarali smo sa Esadom Džudžom, osnivačem i donedavno jednim od najutjecajnijih članova rukovodstva SDA Sandžaka i BNV, koji je vodio procese uvođenja bosanskog jezika u nastavu u Sandžaku.

SANDŽAČKE: Osnivačka skupština SDA Sandžaka održana je 29. jula 1990. godine na gradskom stadionu u Novom Pazaru pred oko 40.000 osoba. Kako je došlo do formiranja SDA Sandžaka i ko su ključni akteri?

– Pripreme su inicirane iz Sarajeva i koliko ja znam Rasim Ljajić, kao sarajevski student, je dobio zadatak da organizira osnivačku skupštinu u Novom Pazaru a kasnije su stvar preuzeli Sulejman Ugljanin i Kasim Zoranić. Glavna poluga i oslonac u to vrijeme bila je ekipa iz Tutina na čelu sa rahmetli Šemsudinom Kučevićem i mojom malenkošću, koji smo nešto prije inicijative iz Sarajeva već orginizirali sve za formiranje političke stranke sa bošnjačkim predznakom. Bilo je to nakon formiranja Udruženja nezaposlenih građana Tutina (UNGIOT), koje je bilo prva opoziciona organizacija u bivšoj državi.

SANDŽAČKE: Kakvi su bili programski ciljevi SDA Sandžaka u to vrijeme i da li su ostali isti do danas?

– Politički ciljevi su u to vrijeme bili u duhu svenarodnog bošnjačkog nacionalnog pokreta i kao takvi prihvaćeni od apsolutne većine bošnjačkog naroda u Sandžaku. Znači, nacionalna ravnopravnost sandžačkih Bošnjaka u identitetskim pravima i autonomija Sandžaka. Danas ja ne prepoznajem te programske ciljeve i zbog toga tu stranku napuštaju svi viđeniji članovi. SDA Sandžaka je izdala političku filozofiju Alije Izetbegovića.

Foto: Predsjedništvo BiH/Arhiv

SANDŽAČKE: Kako je SDA prihvaćena u Sandžaku i kako je prošla na prvim višestranačkim izborima?

– Na prvim višestranačkim izborima SDA Sandžaka dobija apsolutnu podršku i njen kandidat za predsjednika Srbije dobija preko 100.000 hiljada glasova i tri poslanička mandata, a u crnogorskom dijelu Sandžaka devet poslaničkih mandata.

SANDŽAČKE: Kako se tada država odnosila prema SDA Sandžaka?

– I srbijanske i crnogorske vlasti odnosile su krajnje neprijateljski prema SDA Sandžaka, što je rezultiralo masovnim hapšenjem rukovodstva i članstva u oba dijela Sandžaka. Poznati su dva politički montirana sudska procesa u Novom Pazaru i Bijelom Polju, sa poznatim ishodom. I sam sām u to vrijeme hapšen, samo u periodu 1992. do 1996. godine, jedanaest puta.

SANDŽAČKE: Izbori 1996. godine bili su posljednji sa ogromnim jedinstvom Bošnjaka na izborima, iza toga slijede politički raskoli i podjele među Bošnjacima u Sandžaku, zašto se one dešavaju?

– Raslojavanje bošnjačkog biračkog tijela nakon demokratskih promjena u Srbiji 2000. godine donekle su razumljive i logične i odraz su demokratskog i kultorološkog miljea bošnjačkog nacionalnog i etničkog korpusa u Sandžaku. A kasnije su posljedica odnosa Beograda, a donekle i Sarajeva i Ankare prema rješenju statusa Bošnjaka i Sandžaka.

SANDŽAČKE: Koji su uspjesi za Sandžak i Bošnjake do kojih je dovela politika SDA Sandžaka kroz ovih 30 godina?

– Do popisa stanovništva u Srbiji 2002. i Crnoj Gori 2003. godine rješavali smo nacionalna i identitetska pitanja, prava i slobode. Pred kraj 2005. godine bosanski jezik, grb i zastava sandžačkih Bošnjaka, nacionalni blagdani i priznanja ozakonjeni su u Srbiji. Nešto kasnije, tokom 2006. godine, utvrđene su tradicionalne kulturne manifestacije. Školske 2004/2005. godine počela je nastava na bosanskom jeziku s elementima nacionalne kulture i implementacija je trajala do 2012. godine, kada počinje priprema za uvođenje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku. Nakon temeljne pripreme, taj model nastave starta 2. septembra godine. U ovoj školskoj godini cjelokupnu nastavu pohađalo je više od 17.500 učenika u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku. Izvršene su sve pripreme za uvo-
đenje studijskog programa bosanskog jezika i književnosti na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, čija je primjena blokirana nakon moje ostavke na mjesto predsjednika BNV u Republici Srbiji, kao uostalom i blokada formiranja redakcije na bosanskom jeziku na RTS i mnogi drugi projekti u oblasti zaštite i unaprijeđenja materijalnog i nematerijalnog bošnjačkog kulturnog nasljeđa.

Izvor: Sandzacke.rs