Džudžo: Tri zarobljena sandžačka kruga zadovoljna Vučićevom podjelom kolača

0
226

Nekadašnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i funkcioner SDA Sandžaka Esad Džudžo, nakon smjene u Vijeću i isključivanja iz partije, obnovio je rad nekadšnje svoje partije – Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka (BDSS).

U novi-stari politički angažman Džudžo je ušao početkom ove godine i stranku preimenovao u Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS). Tada je saopćio da će ta stranka, u novom djelovanju biti “korektiv postojećim bošnjačkim strankama i biti dio opozicionog bloka”,piše Danas.

“Za obnavljanje rada, moj motiv a još više osjećaj bila je historijska odgovornost zbog svega što sam uradio godinama i zbog stotin saradnika sa kojima sam radio na najbitnijim stvarima u standardizaciji sistema vrijednosti Bošnjaka u Sandžaku. Želim pokazati da se može bolje. BDSS je pokazala u dosadašnjem periodu, da se može baviti politikom i ostvarivati nacionalna prava i slobode za svoju zajednicu”, objašnjava Džudžo.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima podržao je listu Grupe građana na čijem čelu je bio bivši predsjednik opštine Tutin i takođe isključeni funkcioner SDA Sandžaka Bajro Gegić. Očekivao je da će izborni rezultati te liste “uticati na reformu SDA u Tutinu nakon pogibje Šemsudina Kučevića”.

“Međutim, oni su za koalicionog partnera izabrali SNS ili nisu imali izbora”, kaže Džudžo.

Političku situaciju u sandžačkim opštinama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom (Novi Pazar, Tutin i Sjenica) ocjenjuje kao “veoma interesantnu već duže vrijeme”.

“Tri naša sandžačka kruga su zarobljena i zadovoljna podjelom kolača koju im je omogućio Aleksandar Vučić u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Nikada situacija nije bila nepovoljnija za ostvarivanje identitetskih prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice. I naravno, izbori su najavljeni i zaoštrava se sukob kriminalnih struktura unutar političkih krugova koji se pokušava prikazati kao nekakava patriotska priča. Zukorlić je postao portparol ove vlasti. Ne mogu ova tri kruga napraviti ništa dobro za svoju zajednicu”, ocjenjuje Džudžo.

Za instituciju koju je godinama vodio naglašava da “likovi koji vode BNV, osim slikanja i podjela paušala s blagajne, uspjeli su da naruše ugled ove nacionalne institucije”.

BDSS je osnovana polovinom 1996. godine i sve do 2012. godine, kada je formalno prestala da postoji, bila je dio koalicije “Lista za Sandžak”, koju je predvodila SDA Sulejmana Ugljanina.

Izvor: Danas.rs