Epidemiolog o vakcinisanju medicinara u Tutinu: Od 200 zaposlenih prijavilo se samo njih desetak

0
94
Foto: SANA

Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović neprijatno je iznenađen slabim odzivom medicinskog osoblja za vakcinisanje protiv korona virusa u tom gradu.

Eminović je za Sto plus radio naveo da se od 200 zaposlenih prijavilo svega njih desetak, za šta on kao epidemiolog u gradu sa nestabilnom situacijom “ne može da nađe razlog i razumijevanje”.

“Dobro je što smo u prvoj dekadi januara vakcinisali 11 štićenika i četiri radnika Doma za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju, ali mi nije jasan razlog tolikog nepoverenja u vakcinu zdravstvenih radnika”, naglasio je.

On je potvrdio povećanje broja inficiranih od novembra pošle godine, još više za vrijeme novogodišnjih praznika, uz naglašavanje da dolazak dijaspore i bliski kontakti koji su u tim prilikama pravljeni nisu i jedini uzročnici pogoršanja situacije.

Foto: Screenshot/YouTube/Tutinske novine

“Krizni štab donosi mjere sa zakašnjenjem, kontrola je neadekvatna, mjere se zato i ne primenjuju, za šta se optužuje narod. Time se samo izbegava odgovornost onih koji su zaduženi za njihovo sprovođenje”, ocijenio je doktor Eminović.

Prema njegovim riječima, stanje u Tutinu je bolje u odnosu na jun i jul prošle godine, ali da nije izvučeno dovoljno pouka iz tog perioda.

“Svjedoci smo bahatosti svih direktora bolnica u Sandžaku, koji se obračunavaju sa neistomišljenicima, što za rezultat ima manjkavosti i nizak stepen kvaliteta zdravstva. Zato mislim da bi epidemiološki proces u Sandžaku ovih dana bio značajno lošiji da nismo imali ono užasno prokužavanje stanovništva tokom ljeta”, ocijenio je epidemiolog.

Komentarišući visoku stopu smrtnosti medicinskog osoblja, doktor Eminović je podsjetio da je u Tutinu od Covid-19 preminulo dvoje zaposlenih i da je oboljevanje i umiranje ljekara problem kojem se mora posvetiti posebna pažnja.

Izvor: Radiostoplus.com