Erdogan 29. avgusta u Srbiji, počinje rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin

0
220
Foto: Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 29. avgusta dolazi u posjetu Srbiji, u okviru koje će predsjednik Aleksandar Vučić i šef turske države svečano ozvaničiti početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije “Tašjapi” potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula, telefonom, i konstatovali, kako je saopćeno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog saveta za saradnju.

Sljedeća sjednica tog Savjeta mogla bi da bude održana tokom predstojeće posete predsjednika Turske Srbiji.

Erdogan je, inače, u tom telefonskom razgovoru podržao politiku mira i saradnje, kojom Vučić promoviše stabilnost u regionu, saglasan sa srpskim predsjednikom da samo tako može da se obezbijedi veći interes investitora i ekonomski rast.

Izvor: Tanjug