Erdogan: Ako ovu operaciju proglasite invazijom, mogao bih vam poslati 3,6 miliona izbjeglica

0
248
Foto: AA

”Hej, Europska unijo, saberi se. Ponavljam, ako ovu operaciju pokušate označiti kao invaziju, otvorit ćemo vrata i poslati 3,6 miliona izbjeglica u vašem smjeru”, rekao je Erdogan u svom obraćanju nakon napada turskih vojnih trupa na Kurde u sjeveroistočnoj Siriji, javlja Reuters.

”Od početka operacije do sada je ubijeno 109 terorista. Kao i svaka operacija koju je izvela Turska, cilj ove operacije je doprinijeti Siriji teritorijalno i politički”, rekao je.

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je cilj operacije na sjeveroistoku Sirije da se spriječi uspostava terorističkog koridora i da se pomogne u očuvanju teritorijalne cjelovitosti i političkog integriteta Sirije te da se omogući povratak izbjeglica u njihove domove u Siriji.

Foto: AA

Podsjetimo, Turska je objavila kako su njezine snage drugog dana ofanzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji.

“Naše herojske specijalne jedinice koji sudjeluju u operaciji ‘Izvori mira’ nastavljaju napredovati istočno od Eufrata”, objavilo je na Twitteru ministarstvo obrane.

“Zacrtane mete su osvojene”, saopćilo je kasnije ministarstvo.

CNN Turk je objavio videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze.

Foto: AA

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su kako su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom “najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja”, te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju “katastrofu”.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima drže hiljade boraca Islamske države i njihovih obitelji u zatočeništvu.

Istaknuti članovi Republikanske stranke američkog predsjednika Donalda Trumpa osudili su ga jer je naredio povlačenje i time napustio sirijske Kurde koji su bili odani saveznici Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska, članica NATO-a, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti “sigurnu zonu” za povratak milijuna sirijskih izbjeglica.

Izvor: Agencije