Fehratović: Ako se nešto desi Zukorliću odgovornim ćemo smatrati reisa Kavazovića i Bakira Izetbegovića

0
382

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i saradnik lidera te stranke Muamera Zukorlića, Jahja Fehratović je, u tekstu koji je danas objavila agencija Sanapress, naveo da bi za bilo kakvu neprijatnost i opasnost koja bi se u budućnosti mogla desiti Muameru Zukorliću, između ostalih, da će smatrat odgovorne reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića i lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, prenosi portal SNews.

“Moram priznati da govoriti o opasnostima po život prijatelja i učitelja, a posebno lidera našeg pokreta izaziva, blago rečeno, izuzetnu neprijatnost, ali osjećaj dužnosti da raskrinkam pozadinu tih prijetnji je u mene očito jači. Zato na kraju moram biti krajnje eksplicitan. Za bilo kakvu neprijatnost, a posebno opasnost, koja bi se eventulano, i ne daj Bože, mogla u budućnosti desiti akademiku Zukorliću kao posljedica ove hajke, smatrat ćemo odgovornim: Hasana Gabelu, u Amarilda Gutića, Fikreta Muslimovića, Husein-ef. Kavazovića i Bakira Izetbegovića”, poručuje u zaključku Jahja Fehratović.

On je u tekstu pod naslovom “Ko i zašto pravi metu od akademika Zukorlića” iznio niz kritika na zvaničike iz Sarajeva koji se odnose na verbalni sukob Muamera Zukorlića sa članovima Sabora IZ-e u Bosni i Hecegovini, članom predsjedništva BiH Željkom Komšićem i zastupnicima SDA, ističući niz optužba na račun priloga emsije “Mreža” na Fedralnoj televiziji od 21. 1. 2020. godine.

Skupštinski efendija

Kako Muamer Zukorlić pomoću srbijanske BIA-e pokušava urušiti Islamsku zajednicu u BiH?Prilog magazina #Mreža www.federalna.ba/bhs/vijest/302527Ostala izdanja emisije pogledajte na www.federalna.ba/bhs/podkategorija/76736/mreza

Posted by federalna.ba on Monday, January 20, 2020

Podsjetivši da su povod za neki njegov tekst od prije sedam bila dva događaja: priprema atentata na Zukorlića u Sarajevu februara 2012. godine i pronalazak snajpera u blizni džamije u Malmeu u Švedskoj u kojoj je boravio Zukorlić prigodom jednog skupa aprila 2013. godine, uz ranije sudski potvrđene nakane ekstremista da likvidiraju Zukorlića u Novome Pazaru 2007. godine, Fehratović piše da su se odnos i snaga Zukorlićevog utjecaja pretvorili u strah političkih moćnika koji su ukandžili IZ u BiH da će se preliti i na prilično indolentnoj politčkoj sceni BiH, i da su pokrenuli cijeli proces brutlnih radnji s ciljem elimincije Zukorlića iz javnog života BiH.

“…prilog emisije ‘Mreža’ to potvrđuje, koji je sve samo ne novinarstvo prema etičkim normama, a po najprije klasičan školski primjer spinovanja s ciljem ne samo diskreditacije određene ličnosti – nizom laži, konstrukcija i montiranih dijelova, sjeckanja izjava i slično – već i, što je kudikamo opasnije, uključuje crveni alarm, targetiranja i sukcesivne pripreme te ličnosti za metu raznih potencijalnih bezbjednosno opasnih elemenata. Šta je pozadina tog spina? Iz čije kuhinje dolazi?”, pita se on i ponavlja tvrdnju Zukorlića da svi napadi dolaze od ostataka Kontraobavještajne službe (KOS), bivše JNA.

Screenshot

Zokorlićev prvi saradnik u srbijanskom parlamentu konstatira i da, “iščitavajući podtekst, da se zaključiti da je moguć i najcrnji scenarij, naročito ukoliko se vratimo na priču oko Zukorlićevog obezbjeđenja i sve intenzivnije mantre da su to navodni agenti srbijanske BIA-e, što može biti dobar alibi za nekog s nečasnim namjerama da pokuša nešto strašno i zato upravo optuži pripadnike MUP-a iz njegove pratnje koji su tu po dužnosti obezbjeđivanja štićenog lica”.

“Znajući akademika Zukorlića, siguran sam da će poduzeti sve mjere predostrožnosti, ali isto tako znam i da bi tako nešto izazvalo nesagledive posljedice u širem regionu, naročito za ideologe i izvođače ovog agitropskog scenarija, jer duh vrijednosnog sistema akademika Zukorlića usađen je u sve nas, hiljade i hiljade Bošnjaka Sandžaka, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta. Zato im poručujemo da je po sve bolje da se ne usuđuje na takve korake.

“Istina je, Zukorlića čuvaju pripdnici MUP-a Srbije”

Muftijstvo sandžačko Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) juče je saopštenjem najoštrije osudilo, kako je navedeno, tendenciozne stavove uredništva Federalne televizije u Sarajevu u emisiji “Mreža” usmjerene protiv sigurnosti, kredibiliteta i dostojanstva akademika Muamera Zukorlića, člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Cjelokupan prilog odiše mržnjom i jasnom namjerom diskreditacije, kroz iznošenje gnusnih laži, potvora i krivotvorenje određenih činjenica. Izjava akademika Zukorlića u tom prilogu je zlonamjerno isječena i tendenciozno montirana. Urednik ove emisije i novinar preuzeli su na sebe odgovornost ugrožavanja lične bezbjednosti akademika Zukorlića baveći se njegovim obezbjeđenjem, huškajući javnost protiv njega i njegovog obezbjeđenja. Ukoliko na bilo koji način bezbjednost akademika Zukorlića bude ugrožena, direktnim krivcima ćemo smatrati urednika i novinara ovog priloga, kao i njihove nalogodavce”, stoji u tom saopćenju.

Dodaje se da je istina je da Muamer Zukorlić ima državno obezbjeđenje, nakon procjene Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da mu je bezbjednost ugrožena zbog višestrukih prijetnji koje su mu javno upućene. Tokom boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine akademika Zukorlića obezbjeđuju pripadnici MUP-a BiH i pripadnici MUP-a Republike Srbije.

Ocjenjuje se da “nema sumnje da je ovaj televizijski prilog naručen iz istih političko-obavještajnih krugova koji imaju za cilj otjerati Sandžak od Bosne i nastaviti sa daljim cijepanjem bošnjačkog nacionalnog bića i bosanskog državnog teritorija”.

Izvor: SNews.rs