Fetva Mešihata IZuS o kurbanskim kožama: Zadržite je za sebe ili je prodajte, a nama uplatite novac

0
597

Zvanična fetva Mešihata Islamske zajednice u Srbiji o kurbanskoj koži za ovu godinu glasi da se ona može zadržati za svoje potrebe uz nadoknadu u iznosu od 200 dinara koja će se uplatiti na blagajnu Mešihata ili posredstvom nadležnog medžlisa, saopćio je Mešihat IZuS.

Mešihat navodi da je dozvoljeno i kurbansku kožu prodati po približno naznačenoj cijeni i isti iznos uplatiti na blagajnu Islamske zajednice. U slučaju nepostojanja interesovanja za prvu i drugu varijantu, vlasnik kurbana je obavezan kurbansku kožu propisno zakopati zbog higijenskih i vjerskih razloga.

“Polazeći od šerijatskog načela da je kurbanska koža sastavni dio kurbana, te da se ne smije prodavati u cilju ostvarivanja ličnog interesa, već predati nadležnom organu Islamske zajednice, niti ostavljati za svoje potrebe bez izdvajanja nadoknade, tj. novčane protuvrijednosti nadležnom organu Islamske zajednice, Mešihat je duži niz godina organizirao akciju prikupljanja kurbanskih koža koje su se prodavale otkupljivaču, a dobijeni iznos koristio za potrebe odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, prije svega Medrese Gazi Isa-beg”, saopćeno je.

Iz Mešihata IZuS navode da je u zadnjih nekoliko godina opalo interesovanje za otkup ovčije kože, dok su cijene goveđe značajno snižene, tako da su oni teško uspijevali naći zainteresiranog kupca i akciju sprovedu do kraja.

“I ove godine je Mešihat nastojao naći kupca kurbanskih koža, međutim i pored svih napora to nije uspeo jer u okruženju ne postoji nikakvo interesovanje za otkup ovčije kože. Slijedom ove odluke, obavještavamo javnost da kurbanske kože neće biti prihvatane na uobičajenim mjestima te da će njihovo eventualno donošenje izazvati nesnošljive higijenske i ekološke probleme”, stoji u saopćenju koje potpisuje muftija Mevlud ef. Dudić.