GIS / Prvi zajednički projekat Novog Pazara i Tutina

0
233
Foto: Senko Župljanin

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot saglasili su se danas da je uvođenje i razvoj geografskog informacionog sistema (GIS), što je prvi zajednički projekat dvije lokalne samouprave, od velikog značaja.

Biševac je rekao da projekat podrazumijeva kupovinu opreme i uspostavljanje katastra podzemnih instalacija što će najviše koristiti javnim preduzećima i investitorima, piše Radiostoplus.com.

“Pri izvođenju građevinskih ili infrastrukturnih radova dolaziće do minimalnog oštećenja podzemnih instalacija. Također, svi podaci će biti dostupni na internetu pa će budući investitori imati na raspolaganju sve informacije o instalacijama”, poručio je Biševac.

Foto: Senko Župljanin

Hot je dodao da će implementacijom GIS-a, u okviru kojeg će biti uvezani podaci 10 institucija, koristi imati i građani, da će se pojedine procedure završavati brže ili koštati manje.

“Tutin će nastaviti da radi na unapređenju saradnje sa Novim Pazarom. Tu su i projekti rekonstrukcije puta i izgradnje gasovoda, radimo i na jezeru Gazivode, a uskoro će početi i izrada studije za zajedničku deponiju”, kazao je Hot.

Foto: Senko Župljanin

Projekat razvoja GIS-a u Novom Pazaru i Tutinu sa preko 122.000 eura finansijski je podržala Evropska unija (EU), preko razvojnog programa EU PRO, dok će lokalne samouprave dodati još oko 22.000 eura.

Njime će biti unapređen postojeći i uspostavljen integrisani GIS, dok će analiza prostornih i drugih podataka i izrada specijalizovanih aplikacija omogućiti bolje upravljanje postojećim resursima i njihovu promociju sa ciljem privlačenja investicija.

Izvor: Radiostoplus.com