Glas bošnjačkih intelektualaca: “Azizi stvara veliki jaz između Bošnjaka i Albanaca”

0
232
Foto: Facebook

Sve veći broj bošnjačkih intelektualaca se, za razliku od bošnjačke politike, javlja u odbrani bošnjačkog identiteta od napada propagandističke grupe Ismeta Azizija.

Jedan od njih je i bošnjački publicista Avdo Metjahić iz Amerike, rodom iz Plava, koji je pisao o Aziziju i njegovim pokušajima albanizacije Sandžaka.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelini:

“Ismeta Aziija smo nas nekoliko prihvatili kao Albanca prijatelja Bošnjaka, bar se tako prikazivao. Ali kad sam ja personalno uvidio gdje smjera, odmah sam prestao sa takvim prijateljstvom i na kraju  sam ga zamolio da ostavi Pešterce na miru, jer ako se osjećaju Albancima, oni će se sami tako izjasniti.

Upao samu konflikt sa njim jer nije prihvatio ono što sam mu predložio, mada sam mu predložio da se mane ćorava posla.

Mi Bošnjaci imamo sunarodnjake u Albaniji, pa i na Kosovu. Ako se oni osjaćaju Bošnjacima javit će se matici i biti uz nju. Također, imamo dokumente da neka sjeverno-albanska plemena imaju porijeklo iz Bosne, ali da je to na njima da se izjašnjavaju drugačije nego Albanci. Znači, moramo poštovati pravo svakog čovjeka na njegovo lično izjašnjavanje.

Ismet Azizi Bosnu i  Sandžak može samo svojatati kao prijatelje albanskog naroda, i to je ono što je u stvari istina.

Druga velika istina je da Albanci i Bošnjaci vode porijeklo od drevnih Ilira, gdje Bošnjaci u tome više vode nego oni što se busaju da su jedini potomci tog drevnog naroda.

Ja mislim da Ismet Azizi sa svojim ponašanjem stvara veliki jaz između ova dva naroda koja su genetski srodna, nego što čini dobro tima nekolko familija koje se u Sandžaku izjašnjavaju Albancima.

Da li ima istine o Albancima u Sandžaku, po meni i po onome što mi je poznato, neka plemena vode porijeklo od drevnog plemena Kimenta, pa i od par drugih, ali je pravo tih ljudi da se izjašnjavaju kako se oni osjećaju, a ne do Ismeta i ovog Lajqija ili pak mene.

Kad je gospodin Azizi na tom putu, neka poveže sa Albancima nakoliko plemena u Bosni, a to je kao prvo Arnautović ili pak Arnaut i okrene ih preme albanstvu”, napisao je Metjahić.

Izvor: Sandzacke.rs