Globalista Bill Gates: Cijeli SAD mora u karantin

0
146
Foto: CNBC

Suosnivač Microsofta, multimilijarder Bill Gates gostovao je na CNN-u kako bi komentarisao pandemiju koronavirusa i napomenuo da zatvaranje država jednu po jednu u SAD-u nije dobro rješenje za sprječavanje širenja zaraze.

“Dobra je vijest što je Kina napravila ozbiljan karantin, rigorozniji nego što će najbolje države SAD-a napraviti. Nakon šest nedjelja su se počeli lagano otvarati i broj novih slučajeva je padao. To je jako dobra vijest. Tako kada pogledamo njihove brojke i primjerice one u Južnoj Koreji, koja je stavila situaciju u kontrolu, jasno je da SAD čeka težak period. Možemo uvesti karantin koja će isto trajati od šest do 10 nedjelja, ali to se mora dogoditi u cijeloj zemlji. Moramo dramatično povećati nivo testiranja, zatvoriti zemlju i tako ćemo smanjiti broj smrtnih slučajeva prije nego što poraste.”

Što prije SAD uvede karantin, i ekonomska šteta će biti manja, tvrdi Gates.

“Nakon toga ćemo dobiti ekonomski problem, zato je poželjno problem riješiti u što kraćem roku, ali zatvarati državu po državu neće pomoći. Imat ćemo eksponencijalni rast slučajeva svugdje gdje nećemo imati ozbiljan karantin.”

Neke države SAD-a imaju manje od 200 slučajeva, no i one trebaju u karantin, prema Gatesu.

“Recimo da imate 100 slučajeva trenutno u državi, ali taj broj će rasti za 33% svaki dan. Ubrzo ćete doći do hiljadu i 10 hiljada. Govorimo o eksponencijalnom rastu ako ne zaustavimo širenje. Što prije uvedete karantin, lakše ćete prebroditi najveći rast slučajeva. Tek ćemo u aprilu vidjeti pravi rast”, upozorio je Gates.

Izvor: Indeks.hr