GLOBALNI RESET: S Bidenom dolazi novi svjetski poredak

0
117

Pobjeda Joea Bidena na izborima u Americi i osvajanje većine u oba doma Kongresa SAD-a u korist demokrata označavaju kraj jedne ere čije je oličenje bio Donald Trump.

Odlazak Trumpa i dolazak Bidena, koji će biti formalizirani na inauguraciji 20. januara, predstavljaju početak novog svjetskog poretka koji će se itekako odraziti na zemlje Balkana.

Biden je signalizirao da će odmah po preuzimanju dužnosti nastojati vratiti ugled SAD-a u svijetu, koji je poljuljan u vrijeme Trumpove administracije.

Novi predsjednik će ojačati veze s tradicionalnim američkim saveznicima, koje su također opasno poljuljane tokom Trumpove vladavine, a tu se na prvom mjestu misli na zemlje Evropske unije.

Vodeći evropski zvaničnici s oduševljenjem su pozdravili njegov izbor. Poznato je, između ostalog, da Biden ima odlične veze s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Biden će također vjerovatno biti oštriji prema Rusiji u odnosu na svog prethodnika koji je imao dosta dobre odnose s Vladimirom Putinom. To može značiti da će se snažnije suprotstaviti utjecaju Moskve širom svijeta, ali će ujedno odlučnije podržati demokratske snage unutar same Rusije.

Očekuje se da Biden podrži i druge demokratske snage širom svijeta, da ponovo osnaži američku podršku naporima za borbu protiv ugrožavanja ljudskih prava u bilo kojoj državi, od Rusije i Kine, do Saudijske Arabije i Turske.

Biden je najavio i da će se odmah po preuzimanju dužnosti vratiti Pariskom klimatskom sporazumu koji je Trump odbacio.

Osim toga, Biden će ponovo upostaviti veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i pridružiti se globalnim naporima da se pobijedi koronavirus.

Ujedno će, kako se očekuje, tražiti nove načine da oživi nuklearni sporazum s Iranom koji je Trump stavio van snage. Neki u SAD-u se nadaju da će Biden prekinuti američku podršku Saudijskoj Arabiji kada je riječ o ratu u Jemenu.

Biden bi, prema očekivanjima, mogao ublažiti trgovinski rat s Kinom, ali ipak će nastaviti borbu protiv Pekinga u oblastima kao što su razvoj 5G mreže i sporovi u Južnom kineskom moru te naravno u oblasti poštivanja ljudskih prava.

New York Times je ranije pisao da će Biden vjerovatno nastaviti Trumpove planove da se povuče iz stranih ratova i da ne započinje nove, ali da će “imati više brige za saveznike”.

Izvor: Klix.ba