Govor kakav se ne pamti u Skupštini Srbije: Kamberi održao lekciju Vučiću i Dačiću

0
380
Screenshot/RTS

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu Vladu Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja će imati 21 ministarstvo.

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi, tokom svog govora vlast u Srbiji nazvao je autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj “ksenofobija cvjeta” i da se upućuju prijetnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mjesto.

Srbija je problematična sama za sebe, konstatovao je on, ukazujući da je teško bilo pomisliti da će jedina opozicija u parlamentu biti šest poslanika nacionalnih manjina.

“Baš je tužno za demokratiju, ovakav parlament nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević. Aleksandar Vučić i Dačić su se pokazali efikasniji od svojih političkih očeva. Stanje u Srbiji je kao u Bjelorusiji, samo što u Minsku ima protesta na ulicama”, poručio je Kamberi.

On je mandatarku Anu Brnabić pozvao da posjeti mjesta masovnih grobnica ubijenih Albanaca u centralnoj Srbiji, Batajnicu i druge i time pokaže kolektivnu solidarnost sa žrtvama i osudi ratne zločine.

Kamberi je konstatovao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neki industrijski pogon tamo jer su građani, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla.

On je poručio da zbog svega toga zastupnička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade.

“Kako godine prolaze, retuširani radikali se brinu za svoj imidž. Ko bi najbolje predstavljao njihov evropski imidž, nego predsjednik vlade, žena, liberal, školovana na zapadnim univerzitetima i porijeklom iz civilnog društva. Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva, nema više govora “100 muslimana za jednog Srbina”. Od ministra informacija i šefa propagande Miloševićevog režima vidimo fotogragije sa potpisivanja sporazuma u Washingtonu i sa čelnicima UČK (OVK)”, poručio je Kamberi.

U nastavku poslušajte cijeli Kamberijev govor:

Izvor: Faktor.ba