Hajdarević: Iza hapšenja Sabire i Alise stoje paradržavne institucije

0
254
Foto: SANA

Komentarišući hapšenje dvije radnice u Centru za socijalni rad u Prijepolju, član Opštinskog vijeća Sabahudin Hajdarević je stao u njihovu odbranu navodeći sa skupštinske govornice da je to djelo “paradržavnih organa”, penosi PP Media.

“Svjedok koji je saslušan juče u Kraljevu rekao je, da ga je na policija prisilila da potpiše izjavu koju je ranije dao. To su zapravo institucije paradržavnog tipa ili paradržava je to odradila. Meni sve govori da je ovo samo jedan korak od paradržavnih akcija, da ne govorim o ponašanju paradržavnog tužioca. Mene ovo podsjeća na mart 1978. godine i na otmicu premijera Italije Alda Mora, kada je za manje od jednog minuta ubijena njegova tjelesna garda a da su njega kidnapovali i mučili a potom i ubili. Ko je to uradio, paradržava. Ovog momenta se plašim da u državi Srbiji postoji više paradržava, a jedna paradržava je uradila ovo sa Sabirom i Alisom”, rekao je Hajdarević.

Osim što je ocijenio da je riječ o montiranom procesu paradržavnih organa, Hajdarević je optužio i opozicionu odbornicu Jasminu Rovčanin da je umiješana u ovaj slučaj, koja je prema njegovim riječima, primorala dvije žene da daju lažne izjave i da je na osnovu toga tužilaštvo pokrenulo cio proces.

Jasmina Rovačanin / Screenshot

Sa druge strane odbornica Rovčanin negirala je navode Hajdarevića i pozvala ga da prijavi nadležnim državnim organima tvrdnje koje je iznio. Ona je kazala da je svjedokinje koje su promijenile iskaz na suđenje u Kraljevo odvezao šef odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir.

“Nisam Vam ja kriva što ste plaćali prozore 100.000 dinara, a da oni vrijede 50 hiljada. Isto tako nisam ja kriva što ste akt o procjeni rizika platili 600.000 dinara, a taj akt vrijedi 100-120.000 dinara. Ako imate bilo šta da kažete protiv mene izvolite slobodno, imate institucije i prijavite to. Nisam vam ja nabavljala paketiće u pribojskim selima, vi ste to učinili. Našli ste u nekoj “zabiti” da kupite dječije paketiće koji vrijede manje od 1.000 dinara a da prikažete da ste ih platili 3.000, to su i sami svjedoci izjavili”, izričita je bila Jasmina.

Odbornik vladajuće Demokratske partije Sandžaka Bahrija Beganović krivca za sumnjive radnje u Centru za socijalni rad vidi u šefu SPP-a Samiru Tandiru. On je najavio i da će Tandir u svojstvu nalogodavca ubrzo biti saslušan u procesu koji se vodi protiv dvije radnice te ustanove.

Foto: PP Media

Beganović je rekao da su optužene iz Centra za Socijalni rad priznale krivično djelo koje im se stavlja na teret.

“Ja sam čuo od mnogo bitnih ljudi da su one dvije sve priznale, ja ih lično znam one su mnogo pametne, korektne i poštene ali moraju odgovarati” rekao je Beganović i dodao: “Čuo sam da je gospodin Samir Tandir to sve naredio, tako se priča. On ide na ispitivanje sad i predsednik odnosno potpisnik. Oni su sada koji treba da odgovaraju”.

On se osvrnuo i na muljanja u prijepoljskom Centru za Socijalni rad i rekao da su se prozori koji koštaju od 100-150 eura plaćani po 1.000 eura a pokloni koji koštaju po 800-1.000 dinara po 3.000 dinara.

Kadrija Beganović Lutka / Screenshot

“Ako to hoćete imate brate halal sertifikata pa uzimajte para koliko hoćete, tu možete koliko hoćete”, rekao je Beganović za skupštinskm govornicom.

Na njegove tvrdnje Samir Tandir je, kako prenosi RTV Novi Pazar, šutjeo i vitlao po papirima i nije se javio da demantuje Beganovića.

Beganović je rekao i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv prijepoljskog advokata i člana opštinskog vijeća, Sabahudina Hajdarevića, inače daidžu Samira Tandira, koji je u državne organe nazvao “paradržavom”.