Harčenko: Sandžak primjer za druge regione na Balkanu

0
159
Foto: Grad Novi Pazar

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko ocijenio je danas u Novom Pazaru da je Sandžak postao faktor stabilnosti u Srbiji i da bi na taj region mogli da se ugledaju i drugi prostori na Balkanu.

On je prilikom prve posjete Novom Pazaru ocijenio da Sandžak, kao multinacionalna, multikulturna i multikonfensionalna regija, daje veliki doprinos kulturi cijele Srbije, prenosi Radiostoplus.com.

“Zadovoljni smo ocenom situacije u regionu i vidi se da su u Sandžaku zavladali međunacionalni mir, stabilnost i sloga, a politička i socijalna situacija stvaraju najbolje prilike za dodatna ulaganja i ekonomski razvoj. Rusija će pokušati da iskoristi te prilike”, poručio je Harčenko.

Foto: Grad Novi Pazar

On je dodao da je sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa.

“Dobili smo dobre ekonomske ponude i one će sigurno biti razmatrane na sednici Mješovite komisije Srbije i Rusije koja će biti održana početkom marta”, istakao je Harčenko.

Foto: Grad Novi Pazar

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac posetu ambasadora Rusije nazvao je historijskom.

“Odnosi između dvije zemlje su odlični, Rusija nudi određene povlastice kompanijama iz naše zemlje i u tome vidimo šansu za privrednike iz Novog Pazara. Također, vidimo priliku i u turizmu, Rusi posjećuju Srbiju, a naša želja je da obiđu i Novi Pazar i Sandžak, sredinu u kojoj nikada nije bilo incidenata na nacionalnoj osnovi”, rekao je Biševac.

Foto: Grad Novi Pazar

On je naglasio da je u Novom Pazaru uspostavljena politička stabilnost koja je, kako je ocijenio, uslov za ekonomski razvoj i prosperitet.

Ambasador Rusije obišao je i Staru čaršiju, Bedem, Altun-alem džamiju i Sopoćane, kao i fabriku tekstila “Menus”.

Izvor: Radiostoplus.com