Hoće li SDP Sjenica preživjeti unutarstanačka previranja i političke intrige?

0
345
Fto: Facebook/SDP Srbije

Građane Sjenice i cijelog Sandžaka šokirala je vijest da je direktor Tehničko-poljoprivredne škole i funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP) u toj opštini Alen Tahirović otet i pretučen od strane poznatih lica, stranačkih kolega.

Tahirović je apelovao na vlast u Srbiji da rasvijetli njegovu otmicu koja se dogodila 1. marta. On tvrdi da su ga otela četiri lica iz kriminalnog miljea, a sve u vezi s političkim intrigama u Sjenici.

“Otet sam 1. marta, tri sata sam bio maltretiran, prijećeno mi je i tučen sam. Prijavio sam četiri lica koja su privedena, saslušana i puštena. Ozbiljan sam čovjek, profesor engleskog jezika i književnosti, oženjen i otac troje djece. Tražim od nadležnih organa da uhapse počinioce i da krivci budu procesuirani”, rekao je FoNetu Alen Tahirović.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, danas su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podnijeli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tridesetosmogodišnjeg muškarca iz Sjenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo protivpravno lišenje slobode.

Kako Sandžačke nezvanično saznaju, navedena lica pripadaju neformalnoj političkoj struji unutar SDP Sjenica, od kojih je jedan visoki funkcioner lokalnog odbora, dok drugi od njih slovi za nezvaničnog vođu te grupacije unutar stranke.

Dobro upućeni u politička zbivanja u Sjenica kažu da je slučaj otmice Tahirovića kulminacija podgrejane atmosfere u ovoj stranci nakon strateški izazvanog razdora u lokalnom ogranku SDP i formiranja dvije sukobljene struje unutar istog.

Iz samog vrha stranke, navodi naš izvor, blagonaklono se posmatra na obračun, uslovno rečeno, “intelektualne” i “kriminalizovane” strukture unutar SDP Sjenica čije se trvenje i borba za primat unutar ogranka članstvu stranke i širokoj javnosti želi prikazati kao unutarstranački obračun.

No, realna unutarstranačka borba u političkom smislu ovdje ne postoji, već je riječ, kako navodi izvor Sandžačkih, o pokušaju pripadnika “kriminalizovane” strukture da preuzmu primat u ogranku, kako bi nakon zacrtanog povratka na pozicije lokalne vlasti u Sjenici bili u prilici da odlučuju.

Valja istaći da se sve ovo dešava nakon što je grupa uglednih sjeničkih intelektualaca, poslije katastrofalnih izbornih rezultata ove stranke na posljednjim izborima, preuzela inicijativu u lokalnom odboru Sandžačke demokratske partije.

Cilj ove grupe intelektualaca bio je, kako navodi naš izvor iz vrha SDP-a u Sjenici, da okupi ugledne građane i stare razočarane članove vrati u stranačke redove i time doprinese jačanju stranačkih kapaciteta, bez preterane želje za ulazak u lokalnu vlast po svaku cijenu.

Međutim, preuzimanje inicijative od strane “intelektualne” struje zasmetalo je suprostavljenoj grupaciji koja se uplašila za svoj uticaj u stranci i odlučila da Tahirovića, kao jednog od najjačih potencijala SDP-a u Sjenici, “slomi” i na taj način osigura potpunu dominaciju i kontrolu nad strankom.

Izvor Sandžačkih otkriva da se predizborna strategija vrha SDP-a upravo svela na napore da se Sjenicom ovlada uz pomoć “kriminalizovanih” struktura unutar stranke, te je glavni akcenat u kampanji bio jačanje tih potencijala. No, taj se “pakleni plan” veoma loše odrazio na izborne rezultate SDP-a u Sjenici, koji su, što se tiče ove stranke, najlošiji u posljednjih desetak godina.

Preletanje u stranačke redove SDP-a pojedinaca loše reputacije i njihova ambicija da ovladaju ogrankom u Sjenici prouzrokovalo je bitno slabljenje stranke i njenog koalicionog potencijala, što je za posljedicu imalo odlazak s vlasti u ovoj opštini.

Nakon incidenta sa otmicom i zlostavljanjem Alena Tahirovića, atmosfera u stranci Rasima Ljajića u Sjenici je usijana, a rasplet situacije se očekuje u danima koji slijede.

Za sada iz redova SDP-a nema osude ovog incidenta, a mediji bliski ovoj stranci su cio događaj jednostavno prešutjeli.

Izvor: Sandzacke.rs