Imamović: Gradonačelnik da informiše građane o epidemiološkom stanju u Novom Pazaru

0
196
Foto: Grad Novi Pazar/Medin Halilović

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović pozvao je večeras gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca da preuzme zadatak informisanja građana o epidemiološkom stanju u ovom gradu, piše SNews.

Imamović se oglasio na svom Facebook profilu nakon što su se u javnosti pojavile zvanične i oprečne informacije o zaraženim koronavirusom u Novom Pazaru.

“Pozivam Gradonačelnika Novog Pazara da, kao odgovoran čovjek, lično preuzme zadatak informisanja građana o epidemiološkom stanju u Novom Pazaru i tako konačno zaustavi ove neozbiljne špekulacije na raznim portalima o broju zaraženih u Novom Pazaru. Posljednje što građanima treba u ovom vanrednom stanju jeste stres uzrokovan neprovjerenim i neodgovornim informisanjem”, napisao je Imamović.

Štab za vanredne situacije Novog Pazaru, tokom sjednice u subotu, 28. marta, saopćio je da u ovom gradu nema potvrđenih slučajeva zaraze virusom COVID-19.

Foto: Grad Novi Pazar

Spahić: Svi uzorci iz Novog Pazara do sada negativni

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr. Šefadil Spahić rekao je da se stvari mijenjaju iz sata u sat i da je riječ o pojavi koja je dinamična i sa čim se prvi put susrećemo.

“Najbitnije je da je epidemiološka situacija pod punom kontrolom. Žao mi je što su se po određenim medijima pojavile dezinformacije. Svi uzorci koje smo do sada poslali su negativni, to jest nemamo mikrobiološki i virusološki potvrđen nalaz. Za najnovija tri uzorka rezultat očekujemo tokom naredna 24 sata”, rekao je dr. Spahić, a saopćio Štab kojim predsjedava gradonačelnik Nihat Biševac.

Foto: Grad Novi Pazar

On je, kako se navodi na zvaničnoj Facebook stranici Grada Novog Pazara, podsjetio da sve uzorke sa teritorije Republike Srbije obrađuje jedna referentna laboratorija i da je priliv uzoraka svakog dana sve veći.

“U cilju želje i obaveze da javnost precizno i blagovremeno obavještavamo o svim važnim informacijama, donijeli smo odluku da ovlastimo lice koje će, ispred Zavoda za javno zdravlje svakodnevno sopštavati informacije validne za protekla 24 sata”, kazao je Spahić, prenosi SNews.

Hasanović prijeti krivičnim prijavama

Član Štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović rekao je da će odlukom Štaba protiv svih onih koji povodom aktuelne situacije plasiraju dezinformacije i šire paniku biti preduzete pravne mjere.

“Protiv svih takvih lica biće, u skladu sa zakonom, podnijete krivične prijave. Riječ je o ljudima koji neistine plasiraju od kuće, a ne o profesionalnim novinarima”, kazao je Hasanović.

Izvor: SNews.rs