Islamska zajednica obnavlja džamije, traži veću pomoć Srbije

0
299
Foto: mesihat.org

U Novom Pazaru, gradu u kojem živi najviše muslimana u Srbiji, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine preko 80 odsto stanovništva čine Bošnjaci.

Zahvaljujući doborovoljnim sredstvima vjernika (džematlija) na području Novog Pazara u toku je izgradnja tri džamije, ali i rekonstrukcija četiri.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić smatra da u tom gradu, koji ima 66 džamija, treba izgraditi bar još 30 ovih vjerskih objekata, piše Amela Bajrović, dopisnica Radija Slobodna Evropa.

Dudić za RSE kaže da IZ nije trenutno u finansijskoj mogućnosti da gradi džamije, ali da su vjernicima na njihovu inicijativu dali dozvolu da sami prikupe sredstva.

Foto: mesihat.org

Dudić tvrdi da Vlada Srbije, ali ni lokalne samouprave u sandžačkim gradovima, nikada do sada nisu dali nijedan dinar IZ, već da vjernici kroz historiju vode računa o svojim džamijama.

Od oktobra 2007. godine u Srbiji postoje dvije islamske zajednice – Islamska zajednica u Srbiji, na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić i Islamska zajednica Srbije, koju predvodi reisu-l-ulema Sead Nasufović.

Dvostruki standardi

Dudić za RSE napominje da izostanak podrške Vlade Srbije ističe jer vidi dvojne standarde.

“Kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva (SPC) i podrška određenim hramovima i crkvama, onda je tu Vlada Srbije velikodušna”, napominje Dudić.

Foto: mesihat.org

Njegova izjava odnosi se u najvećoj mjeri na izdvajanja iz budžeta Srbije za gradnju Hrama Svetog Save u Beogradu. Vlada Srbije je tokom godine u nekoliko navrata iz budžeta samo ove godine izdvojila milione eura za ovaj vjerski objekat, izazivajući javno negodovanje zbog činjenice da je u toku pandemija i da su sredstva mogla biti upotrebljena za zdravstveni sistem Srbije.

Dudić poziva Vladu Srbije da, kako ističe, primjenjuje podjednake aršine prema svim crkvama i vjerskim zajednicama.

“Jer smo tako i definisani u Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama,. A, na žalost, u praksi je to drugačije“.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa