Ispunjenje Šemkovih snova: Počinje izgradnja puta Novi Pazar – Tutin

0
642

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar – Tutin sa turskom kompanijom “Tasyapi” čime započinje realizacija projekta vrijednog 24 miliona eura, što je bio životni san i projekat tragično stradalog predjsednika tutinske opštine Šemsudina Šemka Kučevića.

Nakon sastanka sa tehničkom delegacijom iz Ministarstva za transport, pomorstvo i komunikacije i Direkcije za kopnene puteve Republike Turske, koja je novembra 2016. godine boravila u Srbiji i Sandžaku, rahmetli Šemsudin Kučević, koji se tokom svoje političke karijere neprestano borio za realizaciju ovog projekta, nije krio svoj optimizam i nadu da će izgradnja puteva Novi Pazar – Tutin i Tutin – Sjenica biti realizovana.

“Subjekti na ovom projektu su upoznati sa značajem ove dvije dionice. Veoma je značajno da pupčanu vrpcu Novog Pazara sa Tutinom izgradimo, kao i kičmu Pešterske visorvani od Tutina do Sjenice. Na ovaj način bismo zaokružili sve ekonomske pretpostavke i Tutinu predstoji ekonomski razvoj”, izjavio je tada Kučević.

Potpisan ugovor za rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin

Rahmetli Kučević je tada istakao da Turska ima jako pozitivan odnos prema nastojanjima da se unaprijedi putna infrastruktura u sandžačkoj regiji i da je izgradnja tih puteva je veoma značajna za ekonomski razvoj ovog kraja.

Ugovor koji su danas potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Miahajlović, predsjednik turske  kompanije “Tasyapi” Emrulah Turanli i v. d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak podrazumijeva izradu idejnog projekta, izradu plana detaljne regulacije i izvođenje radova, u dužini od 20,5 kilometara.

Nekoliko dokumenata prethodilo je početku realizacije ovog projekta, prije svega Sporazum o saradnji u infrastrukturnim projektima između dvije vlade, Memorandum o razumijevanju o saradnji između Ministarstva i kompanije “Tasyapi” iz maja ove godine i nedavno potpisan Okvirni sporazum između Vlade Srbije i kompanije “Tasyapi”.

Realizacijom ovog projekta saobraćajnica Novi Pazar – Tutin postaće moderan magistralni put.