“Jedno bitno pojašnjenje…”: Spoljna politika BiH se vodi u Sarajevu!

0
2023
Screenshot

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, borave u zvaničnoj posjeti Srbiji. Održan je niz sastanaka kako između njih trojice i Vučića, tako i između delegacija sačinjenih od ministara i drugih zvaničnika.

Tema koja je najviše izazvala pažnje je svakako pitanje razgraničenja između dviju država, a u sklopu nje i pitanje hidroelektrana na Drini. Neminovno je bilo i pitanje nezavisnosti Kosova i odnos Srbije i Bosne i Hercegovine u vezi s njim.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da je Čović iznio stav BiH u vezi s nezavisnosti Kosova.

“Treće pitanje o kojem smo razgovarali je stav Predsjedništva BiH, koji je Srbiji jako bitan, a to je da dok Republika Srbija ne zauzme stav drugačiji po pitanju Kosava, i BiH će imati stav koji ima Srbija”, rekao je Vučić.

Kada su Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Vučić, kao predsjednik Srbije, završili zvanična obraćanja, medijima se obratio i Izetbegović.

“Jedno bitno pojašnjenje u vezi s tim da će Bosna i Hercegovina vodeći svoju međunarodnu politiku čekati na stav Beograda. Međunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od ova tri čovjeka koja su tu. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom. Posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije, jer smo takvu stvar ranije preuzeli u odnosu na evropski put Bosne i Hercegovine. Ja sam zamolio gospodina Čović da ovu stvar iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Bosni i Hercegovini, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja”, rekao je Izetbegović.

Nakon toga, Vučić je, očigledno iznenađen Izetbegovićevom reakcijom, sudeći po njegovom izrazu lica, kazao:

“Ja ću da vam pojasnim. Evo, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E tako vam izgleda i oko granice i oko svega drugog”, kazao je Vučić.

Po ko zna koji put se ispostavilo da članovi Predsjedništva prilikom zvaničnih sastanaka očito iznose stavove koji nisu usaglašeni od sve trojice, pa tako je bio slučaj i danas sa onim što je Čović očito prenio Vučiću, a u vezi s Kosovom. Kao što je, uostalom, uradio nedavno i sa slanjem pisma NATO-u, a koje nije usaglašeno i nije zvanični stav Bosne i Hercegovine.

Video preuzet od televizije N1.