Kačapor: Vakat je za promjene kursa rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća

0
518
Foto: Media centar

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je danas izbornu listu “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor” za neposredne izbore za članove Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Nosilac liste prof. dr. Sait Kačapor je odmah nakon predaje liste rekao da se iz naziva vide namjere kandidovanih vijećnika.

“Vakat je za promjene kursa rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, institucije koja mora služiti svim Bošnjacima, ne samo onima koji žive u Sandžaku, već u cijeloj Srbiji, kako bi na što bolji način sačuvali svoju historiju, tradiciju i kulturu i sticali prava iz oblasti obrazovanja i informisanja”, kazao je Kačapor na press konferenciji u Media centru u Beogradu.

Foto: Media centar

On je objasnio da je riječ o listi koja je za vijećnike okupila nezavisne intelektualce.

“Na našoj listi ima i onih koji dolaze iz različitih političkih partija, ali oni učestvuju kao pojedinci i vrsni stručnjaci, sa namjerom da doprinesu što boljem položaju Bošnjaka u Srbiji”, rekao je Kačapor.

Historičar Esad Rahić rekao je da je vrijeme koje dolazi vrijeme promjena.

“Promijenićemo način rada, uvešćemo demokratiju i stručnost u funkcionisanje najvećeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji. Svoje znanje, umijeće, iskustva i kreativnost upotrebićemo u radu Vijeća. Svi koji žele isto imaju otvorena vrata”, kazao je Rahić.

Foto: Media centar

Lista je nezavisna, kako je objasnio, i nije naklonjena ni političarima, ni vjerskim poglavarima.

“Ovo nisu vjersko-politički izbori, već izbori za nacionalno vijeće Bošnjaka”, kazao je Rahić, podsjećajući da se nacionalna vijeća bave kulturom, historijom, obrazovanjem i informisanjem nacionalnih manjina u Srbiji. On je obećao još bolje rezultate.

“Obećavamo još bolje rezultate. Neki su već postignuti do sada radom BNV, ali ćemo pomjeriti tu liniju napretka, mnogo unaprijed”, istako je Rahić u Media centru, a prenijela RTV Novi Pazar.